Ova godina već postavila rekord po broju izlazaka na burzu

Autor: Tomislav Pili , 28. travanj 2021. u 22:00
Coinbase je sredinom travnja vrednovana je na gotovo 76 milijardi dolara/REUTERS

Po broju uvrštenja novih dionica već je nadmašen cjelogodišnji rezultat u 21 od 26 posljednjih godina.

Rekordne razine na kojima se nalaze najvažniji svjetski burzovni indeksi rezultirale su eksplozijom broja izlaska kompanija na burzu u dosadašnjem dijelu godine. Štoviše, ovako veliki broj uvrštenja nije zabilježen u posljednja dva desetljeća, pokazuju podaci Dealogica.

Kako prenosi Financial Times, ove je godine na svjetskim burzama zabilježeno 875 početnih ponuda dionica (IPO) u kojima je prikupljeno najmanje milijun dolara.

Ta brojka značajno nadmašuje prethodni rekord postavljen 2000. godine, tijekom internetskog “dot.com” balona kada su od siječnja do kraja travnja na burzu izašle 592 kompanije.

Konstanta potražnja

O kakvom se povećanju u 2021. radi dovoljno govori podatak da je broj IPO-a u prva četiri mjeseca ove godine već nadmašio cjelogodišnji rezultat u 21 od ukupno 26 godina, koliko Dealogic prikuplja ove podatke. Skok broja IPO-a ove je godine rezultirao i velikim povećanjem iznosa prikupljenog kapitala.

U dosadašnjem dijelu godine prikupljeno je rekordnih 230 milijardi dolara, znatno iznad dosadašnjeg vrhunca iz 2000. kada su kompanije došle do 80 milijardi dolara kapitala.

Ovogodišnji skok broja IPO-a ponajviše je zasluga velikog povećanja kod posebnih kompanija koje služe za preuzimanje i spajanje privatnih tvrtki, odnosno SPAC-ova. Takvi IPO-i privukli su gotovo polovinu kapitala.

Međutim, ovogodišnji skok broja uvrštenja na burzu odražava i konstatnu potražnju za novim izdanjima u godini kada su se najveća svjetska dionička tržišta uspela na nove vrhunce.

Među značajnijim IPO-ima ove godine treba istaknuti južnokorejskog internetskog trgovca Coupanga te uvrštenje dionica američke aplikacije za upoznavanje Bumble.

“Brojke su ohrabrujuće jer dokazuju obnovljeno povjerenje među poduzetnicima da su dionička tržišta dobar način izlaska iz ulaganja”, kaže za FT Carlton Nelson, voditelj trgovanja u investicijskoj kompaniji Investec.

592

kompanije izašle su na burzu početkom 2000. što je bio dosadašnji rekord

“To pokazuje da se ne trebaju obratiti fondovima rizičnog kapitala iako je to jednostavnije i učinkovitije rješenje nego što je bilo ranije”, dodaje Nelson.

Američke burze privukle su najveći broj novih uvrštenja. Ugrubo, dvije trećine od 230 milijardi dolara kapitala prikupljeno je na dioničkim tržištima u SAD-u. Burze u Kini i Hong Kongu na drugom su, odnosno trećem mjestu najpoželjnijih mjesta za uvrštenje novih dionica.

Na kineskim burzama zabilježeno je 8 posto, a na Hongkonškoj burzi pet posto svih novih uvrštenja. Od značajnijih izlazaka u Hong Kongu valja spomenuti TikTokova konkurenta Kuaishoua koji je prikupio 6,2 milijarde dolara. Veliko zanimanje medija privukao je i dostavljač hrane Deliveroo koji je na Londonskoj burzi došao do dvije milijarde dolara.

Dealogicova statistika ne uključuje izravna uvrštenja prilikom kojih kompanije ne prikupljaju kapital. Stoga izlazak mjenjačnice kriptovalute Coinbase na Nasdaqu sredinom travnja nije uvršten. Podsjetimo, Coinbase je u izlasku na burzu vrednovan na gotovo 76 milijardi dolara.

Najave za ostatak godine sugeriraju da će 2021. zadržati snažan ritam kada su IPO-i u pitanju. Uskoro bi na burzi trebala osvanuti producentska kompanija Endeavor, pa kompanija Honest u vlasništvu Jessice Albe te aplikacija za trgovanje dionicama Robinhood.

Obećavajuća godina

Chris Nichols, voditelj savjetničkog tima u konzultantskoj tvrtki Deloitte vjeruje da ostatak godine izgleda obećavajuće. “Kako gospodarstva izlaze iz epidemioloških ograničenja trebalo bi se dogoditi razdoblje snažnog ekonomskog rasta, što bi se moglo pozitivno odraziti na kretanja na burzama”, ocjenjuje Nichols.

No, ključno je pitanje koliki će doprinos u budućnosti doći od SPAC-ova čija je popularnost dosegla vrhunac prošle godine, no trenutno značajno usporava, prema mišljenju analitičara Goldman Sachsa.

Američki financijski regulator Komisija za burze i vrijednosnice (SEC) početkom mjeseca najavio je detaljniju provjeru prihoda i očekivanja o dobiti kompanija koje koriste SPAC-ove pri izlasku na burzu.

S druge strane, Carlton Nelson iz Investeca naglašava kako je izlazak na burzu proces koji traje određeno vrijeme, a mnoštvo kompanija je počelo razgovarati o toj mogućnosti. U toj činjenici Nelson vidi mogućnost da broj IPO-a na svjetskim burzama i u narednim godinama ostane relativno snažan.

Komentirajte prvi

New Report

Close