Optimizam s Wall Streeta prelio se na Aziju, no u Europi je zavladao oprez

Autor: Poslovni dnevnik , 06. listopad 2020. u 22:00
Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao je u utorak 0,4 posto/REUTERs

Na europskim se burzama jučer trgovalo suzdržanije zbog širenja koronavirus i uvođenja novih restriktivnih mjera u nekim državama.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica dosegnule najviše razine u dva tjedna, nakon vijesti da se predsjednik SAD-a Donald Trump vratio iz bolnice u Bijelu kuću i da se u Washingtonu nastavljaju pregovori o novim poticajnim mjerama. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0,7 posto i dosegnuo najvišu razinu u dva tjedna.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,5 i 0,8 posto. Na kineskim se burzama zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače ohrabrio je skok Dow Jones i S&P 500 indeksa u ponedjeljak za više od 1,5 posto, nakon vijesti da je predsjednik Trump u ponedjeljak napustio vojnu bolnicu Walter Reed, u kojoj se od petka liječio od COVID-19, te se helikopterom vratio u Bijelu kuću. To je umanjilo strahovanja od nestabilnosti na svjetskim financijskim tržištima uoči predsjedničkih izbora u SAD-u početkom studenoga.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će Kongres i Bijela kuća dogovoriti nove poticajne fiskalne mjere prije predsjedničkih izbora. Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi i ministar financija Steven Mnuchin u ponedjeljak su o tome telefonski razgovarali sat vremena, a pregovori su se nastavili i u utorak.

Poticaji se željno iščekuju jer niz posljednjih makroekonomskih podataka pokazuje da se oporavak gospodarstva od koronakrize posljednjih mjeseci usporava. „Osim Trumpove zdravstvene situacije, u fokusu je tržišta hoće li Kongres donijeti dodatno poticajne mjere. Ako bude novih poticaja, tržišta će pozitivno reagirati jer je podrška od većine prijašnjih poticajnih mjera istekla”, kaže Tai Hui, strateg u tvrtki J.P. Morgan Asset Management.

Na europskim burzama bio je primjetniji nešto oprezniji optimizam. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 14.30 sati u blagom plusu od 0,14 posto u odnosu na vrijednost u ponedjeljak, kada je ojačao 0,8 posto i dosegnuo najvišu razinu u dva tjedna.

Pri tome je londonski FTSE indeks ojačao 0,25 posto, na 5956 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,7 posto, na 12.922 boda, a pariški CAC 0,75 posto, na 4908 bodova. Ulagači su oprezni i zbog daljnjeg širenja koronavirusa u Europi zbog čega neke zemlje ponovno uvode određene restriktivne mjere. Najviše su jučer porasle cijene dionica u turističkom sektoru, u prosjeku 1,1 posto, dok su najviše pale u zdravstvenom, 0,4 posto.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kretao se u utorak prijepodne oko 93,42 boda, dok je dan ranije u to vrijeme iznosio 93,78 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 105,60 na 105,70 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1790 dolara, dok je dan ranije iznosila 1,1725 dolara. Slabljenju dolara pridonosi i to što u anketama vodi Trumpov protukandidat Joe Biden. Na sličnom dobitku prema dolaru bila je i britanska funta, dosegnuvši 1,2991 dolara, a podršku njezinu jačanju prema 1,30 dolara pružile su nade investitora da je dogovor o Brexitu moguće postići.

Cijene su nafte, pak, stabilne nakon što su u ponedjeljak skočile više od 5 posto. Na londonskom je tržištu cijena barela jučer porasla 0,2 posto, na 41,37 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,15 posto, na 39,27 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close