Nvidia zaslužna za trećinu povrata dioničkog tržišta SAD-a

Autor: Domagoj Puljizović , 26. svibanj 2024. u 22:00
Dionice Nvidije prošlog su tjedna porasle 12 posto, ali nisu uspjele popraviti raspoloženje/Dado Ruvic

Globalni indeks dionica MSCI, koji je ranije u tjednu dosegnuo intradnevne maksimume, skliznuo je za 0,2% i dosegnuo tjedni gubitak od 0,9%.

Dionice na svjetskim burzama pale su u petak, težeći tjednom gubitku, nakon pokazatelja koji upućuju na oporavak inflacije u SAD-u, što je umanjilo pozitivno raspoloženje ulagača uzrokovano snažnom zaradom tehnološkog diva Nvidije.

Globalni indeks dionica MSCI, koji je ranije u tjednu dosegnuo intradnevne maksimume, skliznuo je za 0,2% i dosegnuo tjedni gubitak od 0,9%. Europski dionički indeks Stoxx 600 bio je niži za 0,5%.

Nvidia, čija je tržišna vrijednost iznosila 2,6 bilijuna dolara, doprinijela je gotovo trećini ukupnih povrata američkog dioničkog tržišta ove godine. Dionice su joj prošlog tjedna porasle 12%, ali nisu uspjele popraviti raspoloženje nakon što su ankete pokazale da tvrtke u SAD-u izvještavaju o većim cijenama ulaznih troškova u raznim kategorijama, od drveta do plaća.

Indeks S&P 500 na Wall Streetu prošlog tjedna snizio se za 0,7%, iako su burzovni indikatori sugerirali da će u petak porasti.

Fed bi mogao razmotriti povećanje referentnih kamatnih stopa iznad njihove trenutne 23-godišnje najviše razine od 5,25% na 5,5% ako inflacija ne bude postojano padala prema prosječnom cilju od 2 posto. Trgovci očekuju samo 35 baznih bodova smanjenja stope FED-a, u odnosu na 150 baznih bodova na početku godine.

Prinos na njemačku desetogodišnju obveznicu porastao je najviše u tjedan dana od sredine travnja. Indeks dolara, koji mjeri američku valutu u odnosu na košaricu šest glavnih valuta, porastao je 0,4 posto u tjednu na 105,06, što je najveći jednotjedni porast od sredine travnja. Dolar je ojačao 0,4 posto u odnosu na euro i oko 0,9 posto u odnosu na slabašni japanski jen, piše Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close