Njemačko povjerenje diže euro

Autor: Poslovni.hr , 11. siječanj 2006. u 06:00

Tečaj američkog dolara jučer je na svjetskim deviznim tržištima ostao blizu najniže razine prema euru i jenu nakon što je dobar podatak o povjerenju njemačkih ulagača potaknuo kupovine eura. Do podneva se tečajem eura trgovalo po 1,2073 dolara, neznatno niže nego dan ranije.
Povjerenje njemačkih ulagača u siječnju je poraslo na najvišu razinu u protekle dvije godine, na 71 indeksni bod, pokazalo je najnovije izvješće ZEW instituta. Predsjednik toga instituta Wolfgang Franz izjavio je da taj podatak odražava početno povjerenje u gospodarsku politiku nove njemačke koalicijske vlade. Porast povjerenja ojačao je očekivanja ulagača da će kamatne stope u eurozoni ponovno porasti, nakon što su u prosincu lani podignute po prvi puta nakon pet godina. To je u suprotnosti s ojačanim očekivanjima da će američka središnja banka nakon 18-mjesečne kampanje podizanja kamatnih stopa, uskoro privesti taj ciklus kraju.
“To je jasan signal da je oporavak utemeljen na širokoj osnovi. Također, posrijedi je jasan argument za Europsku središnju banku (ECB) da podigne kamatne stope u ožujku”, kazao je Holger Schmielding, ekonomist Bank of America.
Tečaj dolara stajao je i 114,23 jena, te 1,2772 švicarska franka. Nije se značajnije mijenjao ni prema britanskoj funti, koja stoji 1,7654 dolara.
Jačaju i špekulacije na tržištu da kineska i ostale azijske središnje banke, koje zajedno drže 2.600 milijardi dolara deviznih rezervi, ponovno razmatraju njihovu diversifikaciju u zlato, čija je cijena iznad 550 dolara za uncu, najviša u posljednjih 25 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close