Nikad dosad država nije imala udjela u ZSE

Autor: Tomislav Pili , 10. studeni 2019. u 21:59
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Fina od malezijskog Eunex-C-a kupila 9,99 posto dionica Burze.

Financijski krugovi sa skepsom gledaju na prvi ulazak države u vlasništvo Zagrebačke burze. Prema napisima medija, Financijska agencija (Fina) potvrdila je kupnju 9,99 posto dionica Zagrebačke burze od vodećeg dioničara, tvrtke Eunex-C. Ta je tvrtka navodno odlučila prodati polovicu svog paketa s obzirom na izmjene zakona kojima je prag za odobrenje stjecanja udjela u burzi spušten s 20 na 10 posto. Uprava Zagrebačke burze nije željela komentirati medijske napise dok ne dobije službenu potvrdu promjene dioničarske strukture.

U modernoj 30-godišnjoj povijesti domaće burze nikada država nije izravno ili neizravno držala udjel. Krugovi bliski brokerskoj zajednici smatraju kako se u pozadini kupnje krije Finina uključenost u vlasništvo Središnjeg klirinško depozitarnog društva i ulaganja u projekt SKDD-CCP.

“Fina shvaća kako je jedini način da taj projekt bude isplativ konsolidacija infrastrukture tržišta kapitala”, ističe naš izvor. Što se tiče najava da će se Fina aktivno uključiti u rad Nadzornog odbora, valja podsjetiti kako sadašnjem NO-u mandat traje još godinu dana, a za prijevremeni opoziv potrebno je 50 posto glasova na skupštini dioničara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close