Nestao je strah burze od pada profitabilnosti tvrtki

Autor: Tomislav Pili , 29. travanj 2019. u 22:00
Na početku sezone objave analitičari su očekivali pad od tri posto/REUTERS

Za sada je gotovo 80 posto kompanija nadmašilo prognoze dok je trogodišnji prosjek 71 posto.

Očekivanje burze da su američke kompanije ostvarile prvi pad profitabilnosti od 2016. godine naočigled se topi. Do sada objavljena izvješća, prije svega Facebooka, Amazona i Forda pokazala su kako je najveće gospodarstvo svijeta u boljem stanju od očekivanja Wall Streeta. 

Nezabilježeno u tri godine 
Podsjetimo, na početku sezone objave financijskih izvješća za prvo tromjesečje tamošnji analitičari tržišta kapitala očekivali su da će kompanije iz sastava indeksa S&P 500 iskazati pad dobiti od 2,5 posto na godišnjoj razini. Inače, zarade 500 najvećih američkih kompanija nisu pale na godišnjoj razini od sredine 2016. godine. No, sada analitičari smatraju kako objavljena izvješća pokazuju kako zarade nisu pale uopće.

 

17 posto

porastao je tijekom ove godine S&P 500, a u petak je dosegnuo novi rekord

Uzimajući u obzir udjel izvješća koja su nadmašila očekivanja – a takvih je do sada bilo preko dvije trećine – stručnjaci banke Credit Suisse procjenjuju da je dobit unutar S&P-a 500 porasla između 2,5 i tri posto.

Izvješća su do sada objavile kompanije koje čine više od polovice vrijednosti S&P-a 500. Rezultati su i više nego impresivni. Naime, gotovo 80 posto kompanija nadmašilo je očekivanja, znatno bolje od trogodišnjeg prosjeka od 71 posto. U anketi Reutersa analitičari su poboljšali procjene, iako i dalje očekuju smanjenje profitabilnosti. Sada očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 0,3 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 posto. 

Nadoknadio sve gubitke 
Rezultati iznad očekivanja u kombinaciji s podatkom o rastu američkog gospodarstva za 3,2 posto lansirali su S&P 500 i Nasdaq na nove rekordne razine. S&P 500 porastao 0,47 posto, na 2939 bodova, a Nasdaq 0,34 posto, na 8146 bodova. Od početka godine S&P 500 indeks skočio je oko 17 posto, pa je nadoknadio sve gubitke od kraja prošle godine, kada je oštro pao zbog naznaka usporavanja rasta svjetskog gospodarstva, trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, te povećanja kamata američke središnje banke. Zanimljivo je da kompanije koje su nadmašile očekivanja nisu impresionirale investitore.

Prema podacima Bespokea, te su dionice na dan objave izvješća porasle u prosjeku manje od jedan posto, dok su prosjeku u protekla dva desetljeća rasle 1,9 posto.  

Komentirajte prvi

New Report

Close