Nastavlja se niz: veće dividende najavili i Končar i Ericsson NT

Autor: Jadranka Dozan , 06. svibanj 2019. u 07:30
Ina s 50% većom dividendom, od 1,25 mlrd. kuna malima 76 milijuna/ Duško Jaramaz/PIXSELL

‘Zvijezda svibnja’ po iznosu isplate je Zaba, no za naše je ulagače opipljivija današnja potvrda veće dividende HT-a.

Nizu najava glavnih skupština prošli su se petak pridružili Ericsson Nikola Tesla i Končar Elektroindustrija, a prijedlozima raspodjele dobiti oni su se uklopili u trend izdašnijih dividendi.

Osim većih zarada u 2018., on odražava i odluke da se veći dio dobiti podijeli dioničarima, bilo da društva nisu u značajnijem investicijskom ciklusu ili im financijske pozicije i razina zaduženosti omogućuju istodobno i značajna investiranja i isplate dobiti ERNT je nakon lanjskih 32,40 kuna predvidio 70,60 kn dividende, što nije i njegov rekord jer je ranije posezao za izvanrednim dividendama.

No, sa 6,5% prinosa investicijski to očito ostaje tzv. dividendna dionica. Dioničarima će se u srpnju isplatiti 94 mil. kuna, od čega pola švedskom Ericssonu. Taj iznos čini više od 4/5 dobiti iskazane za 2018. (112 mil. kn), s tim da isplata tehnički ide iz zadržane dobiti. Dioničarima Končara dividende se dugo nisu podrazumijevale, ali posljednjih su se godina ustalile, i rastu. Nakon 12 kuna u 2017. te lanjskih 14 kn, za skupštinu 6. lipnja predloženo je 15 kn dividende, čime će se dioničarima skrenuti 38,6 milijuna.

Iako je iznos povećan, udio dobiti namijenjen isplati dividende smanjen je s 50-ak na 30-ak posto.  Sezona isplata dividendi tek se zapravo zahuktava. Travanj je bio u znaku rekordnih 1,38 mlrd. kuna isplate PBZ-a, od čega će Intesu kao većinskog vlasnika mimoići samo 30-ak milijuna. Dividende su u travnju "sjele" i dioničarima nekoliko naših kompanija koje ih redovito isplaćuju – od Jadroagenta i Čakovečkih mlinova do Istarske kreditne banke.

"Zvijezda svibnja" po veličini isplate (i to već sutra) je Zagrebačka banka s 1,85 mlrd. kuna dividende, ali kako od toga samo 70-ak milijuna ostaje za manjinske dioničare, za domaće ulagače opipljivije je povećanje dividende  HT-a o  o čemu danas odlučuje glavna skupština.

Iako opet postoji i ambiciozniji protuprijedlog, izgledna je potvrda povećanja sa 6 na 10 kn (ili 7+3), čime će Deutsche Telekom i manjinski dioničari gotovo ravnomjerno podijeliti 812 mil. kuna. Vlasnicima Ine, pak, lani je podijeljeno 812 milijuna, a u srpnju će im na račune sjesti upola više, 1,25 mlrd.

Gotovo pola pripada Molu, nešto manje proračunu RH, a "malima" 76 milijuna. Desetak posto veća dividenda nego lani čeka uskoro i dioničare Valamara kojima će se isplatiti 126 milijuna, dok će Adris svojima u srpnju  iskrcati 300 mil. kuna ili 4% više nego lani.  Podravka je umjesto lanjskih 7 najavila 9 kuna dividende po dionici ili  ukupno 64 milijuna (lani 50). Atlantic je dioničarima lani isplatio 67 milijuna, a za dan-dva otkrit će hoće li treću godinu zaredom povećati dividendu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

To su one firme čijih se dionica država rješava, pa joj ostaju samo one bez prinosa (ali s brojnim mogućnostima za članove stranke).

New Report

Close