Nakon tri godine skoka dionica Wall Street u 2022. očekuju skromniji rast

Autor: Ana Blašković , 27. prosinac 2021. u 14:25
Rastući prinosi na obveznice mogli bi ugroziti već sada nategnuto vrednovanje dionica/Reuters

Indeks S&P 500 tijekom ove godine porastao je 25 posto, a od kraja 2018. čak 87 posto.

Treća godina zaredom na američkom dioničkom tržištu završit će s rekordnim prinosima. Izgledima da se niz nastavi i u 2022. mogla bi presuditi restriktivnija politika američke središnje banke, kao i pandemija kojoj se ne nazire kraj.

Samo tjedan dana ostalo je do kraja prosinca, a S&P 500 indeks na putu je da ostvari 87 posto porasta vrijednosti od kraja 2018., najbolji performans u više od dva desetljeća. Taj pokazatelj dosad je u 2021. porastao 25 posto nakon što je u dvije prethodne godine bilježio dvoznamenkasti skok.

Manje impresivno
Ako je suditi po povijesti, prinosi bi u idućoj godini mogli biti nešto manje impresivni, no ne nužno i loši, piše Reuters. S&P 500 ostvario je dvoznamenkaste prinose tri godine zaredom devet puta od 1928., kaže suosnivačica DataTrek Researcha Jessica Rabe.

U četvrtoj bi godini prinos općenito oslabio na prosječno 8,4 posto, u usporedbi s ukupnim prosječnim prinosom od 11,6 posto, analizirao je DataTrek. Dionice su porasle u pet navrata, a pale u druga četiri.

“Šansa da se takav pozitivni moment nastavi u idućoj godini ravna je bacanju novčića. No, povijesna izvedba S&P-ja pokazala se asimetričnom s puno većim pozitivnim nego negativnim prinosima u četvrtoj godini”, dodaje Rabe.

8,4

posto iznosio je prinos S&P-a 500 u četvrtoj godini, pokazuje statistika

Reutersova anketa među analitičarima ranije u prosincu pokazala je da oni očekuju da S&P 500 u 2022. godini poraste na 4910 bodova, 4,5 posto više u odnosu na razinu od prošloga tjedna. Vjetrovi na dioničkim tržištima ovisit će o potezima američke središnje banke u borbi s ubrzavajućom inflacijom.

Ovisno o tome koliko će zatezanje monetarne politike biti agresivno, a sve se čini da će biti, toliko bi mogli rasti prinosi na obveznice u koje bi se, posljedično mogla prelijevati imovina iz rizičnijih ulaganja, poput dionica.

Ekonomski rast, koji tjera Fed na dizanje kamatnjaka da spriječi pregrijavanje, također bi mogao pogurati tržište dionica. Indeks S&P 500 u prosjeku je porastao 7,7 posto u prvoj godini Fedovog podizanja kamatnih stopa, pokazala je studija 13 ekonomskih ciklusa Deutsche banke od 1955.

Tko će predvoditi rast?
“Smatramo da će okruženje za ulaganja u dionice biti pristojno u 2022. premda ne očekujemo tako visoke prinose kao što smo ih imali priliku dosad vidjeti”, kaže direktor upravljanja imovinom u D.A. Davidsonu James Ragan prognozirajući jednoznamenkasti prinos S&P 500 indeksa u 2022.

Smatra da će rast predvoditi sektori koji najviše profitiraju od stabilnog gospodarstva poput financijskog i industrijskog, kao i kompanije koje mogu cjenovni udar inflacije prebaciti na kupce.

“Smatramo da će okruženje rasta BDP-a sve u svemu biti dobro i da bi trebalo omogućiti kompanija da povećaju zarade, no postoji bojazan oko valuacija”, dodaje Ragan.

Rastući prinosi na obveznice, koji obično prate povećanje kamatnih stopa, mogli bi ugroziti već sada nategnuto vrednovanje dionica. Rast zarada i prihoda trebali bi biti dovoljni da osiguraju rast dioničkih tržišta, no postoji rizik da se to ne ostvari u potpunosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close