Nakon šokantne 2020., Wall Street iduće godine očekuju jednoznamenkasti rast

Autor: Tomislav Pili , 27. prosinac 2020. u 22:00
Financijaši smatraju da će prvih nekoliko dana na Wall Streetu dati ton cijeloj godini/REUTERS

Prema rezultatima ankete koju je proveo CNBC, S&P 500 kraj iduće godine dočekat će na 4056 bodova što je 9,5 posto više.

Nakon šokantne 2020. koja je na američkoj burzi donijela najbrži pad indeksa u povijesti, ali na kraju ipak rezultirala solidnim dvoznamekastim povećanjem cijena dionica, iduća 2021. mogla bi donijeti usporavanje bikovskog tržišta, ocjenjuju inozemni analitičari.

Kako piše CNBC, američki analitičari željno iščekuju da u četvrtak posljednji put u ovoj godini zvono označi kraj trgovanja kako bi vidjeli kako će proteći prvi trgovinski dani 2021. godine. Naime, mnogi smatraju da će prvih nekoliko dana na Wall Streetu dati ton cijeloj godini.

Logična zabrinutost

Povijesna statistika trgovanja pokazuje da ako indeks S&P 500 poraste prvih pet dana nove godine, rasti će u prosjeku 82 posto svih trgovinskih dana te ostvariti prosječni godišnji rast od 12,5 posto, podsjeća Sam Stovall, glavni analitičar tvrtke CFRA.

„To su stvari oko kojih trebamo brinuti u siječnju“, smatra Stovall. Zabrinutost je na neki način logična jer dio analitičara očekuje korekciju na američkom dioničkom tržištu početkom iduće godine.

Ipak, zajedničko je mišljenje da će burza u 2021. nastaviti rasti. Prema rezultatima ankete koju je CNBC proveo među financijskim analitičarima, u prosjeku stručnjaci očekuju da će S&P 500 kraj iduće godine dočekati na 4056 bodova. Trenutno je na 3703 boda, što znači da bi iduće godine mogao ostvariti rast od 9,5 posto. Za ovu godinu taj indeks bilježi 14,6 posto rasta.

Sam Stovall ističe kako su dionice ove godine postale još skuplje, a pojavili su se i neki zabrinjavajući znaci. Primjerice, jednogodišnji omjer cijene i zarade za kompanije iz S&P-a 500 dosegao je premiju od 41 posto prosječnog vrednovanja od 16,7. Takvi pokazatelji nisu zabilježeni od 2000. godine i dot.com balona.

65

posto skočio je S&P 500 od dna koje je dosegao nakon panične rasprodaje u ožujku

S druge strane, Michael Arone, glavni investicijski direktor u tvrtki State Street Global Advisors, smatra kako nije siguran da će prvih nekoliko siječanjskih dana odrediti smjer tržišta za cijelu godinu. Ako cijene dionica nastave rasti, to će biti znak snage tržišta, ali ako i padnu, to ne bi trebalo biti posebno zabrinjavajuće, smatra Arone. Trenutno najveći rizik za dioničko tržište proizlazi iz izbora za Senat u Georgiji, a tržište bi moglo reagirati u oba smjera neovisno o ishodu.

Ako rezultati glasovanja budu iznenađujući i demokrati osvoje oba mjesta, Senat će biti jednako podijeljen između demokrata i republikanaca. Dio analitičara smatra da bi to moglo izazvati rasprodaju dionica s obzirom da je u tom slučaju izvjesnije povećanje poreza koje predlaže izabrani predsjednik Joe Biden.

Suprotno tome, pobjeda republikanaca u Georgiji mogla bi rezultirati olakšanjem kod investitora i donijeti rast cijena dionica.

Međutim, Sam Stovall smatra da bi pobjeda demokrata mogla izazvati povećanje vrijednosti burzovnih indeksa ako ulagači takvu situaciju protumače kao priliku za donošenje većeg paketa poticaja gospodarstvu i obnove infrastrukture.

‘Viseća’ nesigurnost

Michael Arone ocjenjuje da bi nesigurnost oko trenutnog paketa poticaja vrijednog 900 milijardi dolara koji je Kongres donio prije desetak dana mogla postati zabrinutost na tržištu ako predsjednik Donald Trump uloži veto ili ga ne potpiše. Podsjetimo, Trump je kritizirao mnoge dijelove paketa, posebno dodjelu 600 dolara većini Amerikanaca što smatra nedovoljnim iznosom.

Inače, odobreni paket produžava novčanu pomoć za milijune Amerikanaca koji su ostali bez posla zbog pandemije koronavirusa, a ako ga Trump ne potpiše, 31. prosinca dosadašnja pomoć istječe.

Peter Boockvar, glavni investicijski direktor u tvrtki Bleakley Advisory Group, ističe kako zbog tog roka tržište smatra da će paket ipak na kraju biti odobren i potpisan. Međutim, nesigurnost će „visjeti“ nad tržištem sve dok se to ne dogodi, dodaje taj analitičar.

U posljednji trgovinski tjedan ove godine S&P 500 ulazi s gotovo 15 posto rasta. Međutim, od dna koje je dosegao nakon panične rasprodaje zbog proglašenja pandemije u ožujku indeks je skočio oko 65 posto.

Pretprošlog tjedna novo bikovsko tržište navršilo je devet mjeseci. Prema tvrdnjama Sama Stovalla, rast indeksa u tih devet mjeseci dvostruko je veći od devetomjesečnih prosječnih 32,2 posto rasta svih bikovskih tržišta od 2. svjetskog rata.

Međutim, povijest pokazuje da se u preostalom dijelu godine rast primjetno uspori, pa se godišnja stopa rasta smanji na prosječnih 20,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close