Nakon rekordne 2019., dionička tržišta očekuje nešto sporiji rast u ovoj godini

Autor: Ana Blašković , 01. siječanj 2020. u 22:00
Za dionička tržišta glavna ostaje FED-ova politika niskih kamatnih stopa/SHUTTERSTOCK

Američko dioničko tržište u 2020. ulazi s manje vjetra u leđa nego prethodne godine, no ulagači i dalje imaju razloga za optimizam.

Investitori koji su 2019. uložili na američko dioničko tržište itekako su zadovoljno mogli trljati ruke tom odlukom, no je li realno da se uzlet nastavi i u godini pred nama?

Pred dioničkim tržištem nekoliko je glavnih prepreka: Federalne rezerve odlučile su zaustaviti rezanje kamatnih stopa, ispuhao se efekt poreznih rasterećenja, a unatoč napretku i najavama, još uvijek nije potpisan trgovinski sporazum SAD-a i Kine. Američko dioničko tržište u 2020. ulazi s manje vjetra u leđa nego što je to bilo prethodne godine, no ulagači i dalje imaju dovoljno razloga za optimizam, piše CNN.  Tržište rada je zdravo, a potrošnja visoka što su dobre vijesti za ekonomski rast. Premda bi američko gospodarstvo moglo porasti manje od 2 posto u 2020., smire li se trgovinske tenzije i globalna ekonomija ubrza, isto se može očekivati i u SAD-u. 

Povijesni rekordi
Ulagači očekuju nastavak rasta dioničkih tržišta u ovoj godini, no čak i najoptimističniji analitičari prognoziraju usporavanje u usporedbi s 2019. godinom. CNN prenosi ocjenu glavnog investicijskog stratega LPL-a Johna Lyncha da bi S&P 500 indeks mogao dosegnuti između 3250 i 3300 bodova za godinu dana, dakle između 0,9 i 2,5 posto u odnosu na današnje razine, kao i nešto bolje očekivanje iz Citija (do 5%) što je dramatično manje od prošlogodišnjeg skoka S&P 500 indeksa od 29 posto.

 

20 posto

rasta premašili su američki dionički indeksi u 2019.

Osim tog indeksa, Dow i Nasdaq prošlu godinu završili su blizu povijesnih rekorda pri čemu je svaki od tih tržišnih pokazatelja zabilježio porast vrijednosti veći od 20 posto. "U 2019. godini dobitke je gurao rast valuacija dionica, a u 2020. očekujemo da većinu posla "odrade" zarade kompanija", dodaje Lynch. Zaradama kompanija trebalo bi pripomoći smirivanje napetosti i raščišćavanje trgovinskih odnosa SAD-a i Kine. Tijekom neizvjesne 2019. tvrtke su prikočile s investicijskim odlukama, no njihova potrošnja i produktivnost trebale bi se oporaviti u ovoj godini, kao i američki proizvođački sektor koji je posebice bio pogođen trgovinskim ratom dvaju globalnih igrača. 

Politika u fokusu
S novom godinom, ipak, dolaze i novi rizici za ulaganja. U prvom redu to će biti politika s obzirom na predsjedničke izbore u SAD-u zakazane za studeni ove godine. CNN piše da će glavnina reakcije tržišta ovisiti o imenu demokratskog kandidata koji će se suprotstaviti aktualnom predsjedniku Donaldu Trumpu. Pod povećalom ulagača će se naći fiskalni i ekonomski planovi tog kandidata.

S druge strane, upravo bi visoke valuacije vrijednosnica u SAD mogle potaknuti investitore da ulagačke prilike potraže negdje drugdje što bi moglo otežati situaciju na američkom dioničkom tržištu.  Faktori koji se na prvu ruku ne čine izglednima, a mogli bi okončati desetljeće bikovskog tržišta zbog čega predstavljaju rizike na koje bi ulagači morali pripaziti su rast kamatne stopa, više cijene nafte ili recesija koja bi uslijedila nakon najduže ekonomske ekspanzije u povijesti.

U ovom trenutku, međutim, očekuje se da će FED nastaviti s postojećom monetarnom politikom nakon što je u tri navrata rezao kamatne stope kako bi potaknuo slab gospodarski rast, a okružje niskih kamatnih stopa poticajno je za ulaganje u vrijednosnice i u narednoj 2020. godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close