Nakon Ferrarija na burzu će i dionice Aston Martina

Autor: Tomislav Pili , 28. veljača 2018. u 16:39
Izvršni direktor Andy Palmer zaslužan je za preokret poslovanja/Reuters

Uz dobro poslovanje, motiv za IPO je i udvostručenje vrijednosti dionica talijanske tvrtke od 2015. godine.

Ponukani dobrim poslovnim rezultatima i pozitivnim iskustvom Ferrarija na burzi, britanski proizvođač luksuznih sportskih automobila Aston Martin najavio je uvrštenje svojih dionica tijekom ove godine.

"Kao dio naše razvojne strategije, nastavljamo razmatrati niz strateških opcija za budućnost grupe, uključujući i potencijal za inicijalnu javnu ponudu (IPO)dionica", izjavio je financijski direktor Mark Wilson. Analitičari smatraju kako kompanija čiji su automobili najčuveniji jer ih vozi James Bond u filmovima o agentu 007 ima što za predstaviti investitorima nakon rezultata za prošlu godinu. Prodaja je prošle godine skočila 48 posto u odnosu na 2016. i dosegla rekordnih 876 milijuna funti, odnosno 1,2 milijarde dolara.

 

48 posto

skočili su prošle godine prihodi Aston Martina

Prihode je lansirao skok isporuka. Aston Martin prošle je godine proizveo i isporučio 5117 vozila, 58 posto više nego godinu ranije. O ekskluzivnosti ove marke dovoljno govori podatak da se prosječna cijena vozila kreće oko 151.000 funti. S dobiti prije oporezivanja od 87 milijuna dolara Aston Martin je prekinuo osmogodišnji post, a još 2016. gubitak je iznosio 163 milijuna funti. Preokret poslovanja zasluga je izvršnog direktora  Andyja Palmera, nekadašnjeg direktora u Nissanu koji je u ikonu britanske automobilske industrije i jednog od rijetkih proizvođača u svijetu koji je ostao samostalan došao prije četiri godine.

Pod njegovim vodstvom osvježena je paleta modela i predstavljen vrlo uspješni model DB11. Za uvrštenje dionica najviše "navijaju" talijanski i kuvajtski investitori kako bi unovčili svoje ulaganje. Procjenjuje se da bi Aston Martin u IPO-u bio vrednovan na pet milijardi funti. Vjetar u leđa najavljenom uvrštenju daje i iskustvo Ferrarija čija se cijena dionice udvostručila od izlaska na Njujoršku burzu 2015. godine. S cijene od 55 dolara 21. listopada 2015. vrijednost Ferrarijeve dionice uspela se na sadašnjih 129,30 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close