Najveći tjedni pad cijena dionica na Wall Streetu u zadnja četiri mjeseca

Autor: Poslovni.hr , 02. veljača 2021. u 13:23
Foto: Reuters

Dow Jones indeks prošloga je tjedna potonuo 3,3 posto dok je S&P 500 skliznuo 3,3 posto, a Nasdaq indeks 3,5 posto.

Na američkim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer su zbog daljnjeg širenja koronavirusa splasnule nade u brzi oporavak gospodarstava, a ulagače su zabrinuli i poremećaji na Wall Streetu zbog bitke između malih ulagača i investicijskih fondova oko kompanije GameStop. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 3,3 posto, na 29.982 boda, dok je S&P 500 skliznuo 3,3 posto, na 3714 bodova, a Nasdaq indeks 3,5 posto, na 13.070 bodova.

Djelomični oporavak

Početkom tjedna ti su indeksi dosegnuli nove rekordne razine, no tjedan su završili s najvećim gubitkom još od listopada prošle godine. Cijene dionica mjesecima su rasle na temelju fiskalnih i monetarnih poticaja, no najveće svjetsko gospodarstvo još se nije sasvim oporavilo od koronakrize. Stoga su se ulagači, zabrinuti zbog visokih razina cijena dionica, daljnjeg širenja koronavirusa i usporavanja procesa cijepljenja u SAD-u i Europi, polovicom tjedna odlučili na prodaju dionica. Pritom ulagače nije ohrabrilo ni priopćenje čelnika Feda, koji su u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, poručili da će ključne kamatne stope ostati nepromijenjene na izuzetno niskim razinama blizu nule, da će nastaviti kupovati obveznice i da su spremni podržavati gospodarstvo sve dok se sasvim ne oporavi od pandemije koronavirusa.

7,4 posto

skočila je u ponedjeljak cijena srebra na fizičkom tržištu u Aziji, na 28,99 dolara po unci

No, središnja banka poručila je i da se tempo oporavka gospodarstva i zaposlenosti posljednjih mjeseci usporio, pri čemu je slabost najizraženija u sektorima koji su pod najvećim utjecajem pandemije. „Fedove poruke o usporavanju tempa oporavka i da će oporavak gospodarstva ovisiti o tempu cijepljenja nisu nove vijesti, no to je ulagače vratilo u realnost, pa su splasnule nade u brzi oporavak”, kaže Rodrigo Catril, strateg u NAB-u. „S obzirom na daljnje širenje zarazte i spori proces cijepljenja, američko će gospodarstvo vjerojatno u prvom tromjesečju izgubiti na zamahu”, kaže Seema Shah, strateginja u tvrtki Principal Global Investors. S obzirom na visoke razine cijena dionica, premda koronakriza još nije završena, ulagači se plaše da bi „balon“ na Wall Streetu mogao puknuti.

Razine iz 2000. godine

Pojedini analitičari upozoravaju da se odnos cijena i zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa kreće na najvišim razinama od 2000. godine, uoči izbijanja dot.com krize. A da je na tržištu puno špekulacija pokazuje i primjer dionice trgovca videoigrama GameStop. Cijena dionice te kompanije porasla je u dva tjedna s otprilike 20 na više od 340 dolara zbog borbe između malih investitora okupljenih na društvenim mrežama, koji podižu cijenu te dionice, i investicijskih hedge fondova, koji su igrali na pad cijena i izgubili milijarde dolara.

Na Wall Streetu vlada nervoza jer se ulagači pitaju hoće li hedge fondovi morati prodavati druge dionice iz svojih portfelja kako bi pokrili gubitke, što bi moglo dovesti do daljnjeg pada cijena dionica. Pitanje je hoće li mali ulagači, okupljeni na društvenim mrežama, nastaviti trgovati i tako poremetiti planove velikih ulagača. A zajednica malih ulagača okupljena na digitalnoj platformi Reddit okrenula se u ponedjeljak srebru. Neki su korisnici na forumu Wallstreetbets ustvrdili da se naveliko manipulira i cijenom srebra, naglašavajući da bi skok cijena plemenitog metala mogao nanijeti štetu velikim igračima na Wall Streetu. Cijena srebra na fizičkom tržištu u Aziji skočila je 7,4 posto, dosegnuvši najvišu razinu od prošlog kolovoza, od 28,99 dolara po unci. U odnosu na prošlu srijedu, kada su među redditovcima počele kružili poruke o kupnji, viša je 15 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close