Najveći mjesečni rast Wall Streeta od 2020.

Autor: Poslovni dnevnik , 02. kolovoz 2022. u 11:01
S&P 500 je srpanj završio s rastom od 9,1 posto, dok je Nasdaq porastao 12,3 posto/Reuters

Sva tri američka burzovna indeksa ostvarila su tjedne i mjesečne dobitke koji su najviši u posljednje dvije godine.

Sva tri američka burzovna indeksa ostvarila su tjedne i mjesečne dobitke koji su najviši u posljednje dvije godine. Sličan trend prisutan je i na europskim dioničkim tržištima.

Tako je S&P 500 srpanj završio s rastom od 9,1 posto, što je njegov najveći mjesečni skok od studenoga 2020., dok je Nasdaq porastao 12,3 posto, najviše od travnja iste godine.

“Izvješća Amazona i Applea dala su potporu tržištu, budući su te dvije velike kompanije, koje imaju znatnu težinu u S&P-ju, uspjele dobro navigati kroz ova teška vremena”, izjavio je Rick Meckler, partner u investicijskom društvu Cherry Lane Investments.

Dionica Applea poskupjela je 3,3 posto nakon što je kompanija objavila da popušta nestašica čipova te da se potražnja za njezinim iPhone-ima nastavlja.

Istodobno, dionica Amazona poskupjela je za 10,4 posto, jer je uprava objavila kako očekuje da će u trećem tromjesečju prihodi porasti zbog većih pristojbi od njezinih premium usluga.

Općenito, sezona objave financijskih rezultata zasad je odlična. Od 279 kompanija čije su dionice sastavnice S/P 500 indeksa i koje su izvijestile o poslovnim rezultatima, njih 77 premašilo je svojim zaradama očekivanja analitičara.

Očekuje se da će zarade kompanija u drugom tromejsečju porasti za 7,1 posto. I na europskim burzama vladalo je pozitivno raspoloženje.

Solidne zarade europskih kompanija podupiru već neko vrijeme dobru izvedbu dioničkih tržišta, pa je paneuropski STOXX 600 završio srpanj s dobitkom od 6,3 posto, ostvarivši najbolju mjesečnu izvedbu od studenoga 2020. 

Komentirajte prvi

New Report

Close