Na Zagrebačkoj burzi u veljači prodano najviše dionica u osam mjeseci

Autor: Tomislav Pili , 04. ožujak 2020. u 07:11
Tijekom veljače dionički promet unutar knjige ponude dosegao je 346,8 milijuna kuna, 109 posto više nego u siječnju/SHUTTERSTOCK

Tezu da su vijestima o širenju epidemije najviše podlegli mali investitori dokazuje i podatak o skoku broja transakcija za 74 posto.

Zabrinutost utjecajem epidemije koronavirusa na gospodarstvo snažno je srezala vrijednosti burzovnih indeksa na globalnim, ali i domaćem tržištu kapitala, no prave razmjere panike investitora pokazuju podaci o snažnom skoku broja prodanih dionica, odnosno volumena.

Kako stoji u mjesečnom izvješću Zagrebačke burze, tijekom veljače vlasnika je promijenilo 6,2 milijuna dionica što je 94 posto više nego u siječnju.

U skladu s prometom
Posljednji je puta ovako veliki dionički volumen približno zabilježen u lipnju prošle godine. Tezu da su vijestima o širenju zaraze najviše podlegli mali investitori dokazuje i podatak o broju transakcija.

Naime, prošloga mjeseca ostvareno je 13.213 transakcija dionicama što je 74 posto više nego u siječnju. Inače, više od 10.000 mjesečnih transakcija posljednji je puta zabilježeno u rujnu prošle godine. Na Zagrebačkoj burzi smatraju da su podaci u skladu s recentnim kretanjima na tržištu.

“Povećani volumen i broj transakcija u skladu su s povećanim prometom u promatranom razdoblju kao i oscilacijama u cijenama, a tržište pokazuje znakove oporavka cijena”, komentirala je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Podsjetimo, samo u prva tri dana prošloga tjedna redovni promet dionicama prešao je 130 milijuna kuna, a tijekom veljače ukupni dionički promet unutar knjige ponuda od 346,8 milijuna kuna bio je čak 109 posto viši nego prethodnog mjeseca.

Rekord na Wall Streetu
Inače, veliki porast volumena primjetan je i na velikim inozemnim tržištima. Kako prenosi Financial Times, američki burzovni operater Intercontinental Exchange, vlasnik Njujorške burze, objavio je da je u veljači ostvaren prosječni dnevni trgovinski volumen od 7,6 milijuna terminskih ugovora i opcija.

To je novi mjesečni rekord na tom tržištu. Podsjetimo, prošloga je tjedna američki S&P 500 indeks pao više od 10 posto što je njegova najbrža korekcija od 30-ih godina prošlog stoljeća. Deutsche Börse objavila je da je prošloga petka ostvaren najintenzivnije trgovanje dionicama od 2008. godine.

Prosječni mjesečni promet na njemačkom tržištu porastao je 60 posto, na 183 milijarde eura. Prošloga petka zabilježeno je i drugo najintenzivnije trgovanje u povijesti američkih tržišta kapitala, pokazuju podaci CBOE Global Marketsa.

Promet je dosegnuo 19,35 milijardi dolara, malo manje od 19,76 milijardi dolara zabilježenih u osvit financijske krize u listopadu 2008. godine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

E moj Tomislav Pili, đabe tebi titular novinara i još k tome na Poslovnom.hr, kada si nepismen.

Kažeš “prodano je najviše dionica”, jel?

A je li možda isto toliko dionica i kupljeno?

 

I je li ti možda palo na pamet da bi najprikladniji naslov bio:

 

“protrgovano je najviše dionica”….?

 

Kakva investicijska javnost kojij se obraćaš, takvo i novinarstvo.

 

 

New Report

Close