Na Zagrebačkoj burzi lani živahno, Crobex skočio 28 posto

Autor: Ana Blašković , 11. siječanj 2024. u 22:00
Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić/I. Kralj/PIXSELL

CROBEX je godinu zaključio s gotovo 28 posto rasta, a nakon dugo vremena premašio je 2500 bodova, zaključivši trgovanje na razini od 2533 boda.

Prošla trgovinska godina na Zagrebačkoj burzi započela je suzdržano, no u nastavku tržište je ‘oživjelo’ s porastom dioničkog prometa za 17,5 posto, obveznica čak 136 posto, dok su EFT-ovi u plusu 58 posto, navodi u komentaru godine Uprava Zagrebačke burze predvođena Ivanom Gažić.

CROBEX je godinu zaključio s gotovo 28 posto rasta, a nakon dugo vremena premašio je 2500 bodova, zaključivši trgovanje na razini od 2533 boda.

U fokusu ulagača bila su najsnažnija domaća korporativna imena; najviše se trgovalo dionicom Podravke na koju je otpala četvrtina dioničkog prometa, a koja je godinu zaključila na 163 eura. Slijede Span, Valamar Riviera, Zagrebačka banka i Hrvatski Telekom.

Manji blok promet dionicama donio je korekciju ukupnog prometa za pet posto, no promet unutar knjige ponuda zabilježio je 27-postotni rast u odnosu na prošlu godinu.

Tržišna kapitalizacija, umnožak cijene i broja dionica koje kotiraju, popratila je živost tržišta porastavši 27 posto u prošloj godini kada je riječ o dionicama, 18 posto u slučaju ETF-ova, dok je vrijednost obveznica povećana 1170,5 posto, ističu sa ZSE.

U takvom uzlaznom okruženju tržišta svi indeksi domaćeg tržišta kapitala, uz iznimku CROBEXkonstrukta premašili su dvoznamenkast rast. Najveći porast zabilježio je CROBEXindustrija (56 posto), a najmanji CROBEXturist, 16,7 posto.

Svi ostali sektorski indeksi porasli su više od 20 posto. ‘Blue chip’ dionički indeks domaćeg tržišta kapitala CROBEX 10 osnažio je prošle godine gotovo 34 posto, dosegnuvši vrijednost od 1548 bodova zadnjeg trgovinskog dana u prosincu.

Komentirajte prvi

New Report

Close