Na Zagrebačkoj burzi 31% spornih financijskih izvješća

Autor: Tomislav Pili , 13. srpanj 2019. u 07:34
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Hanfa objavila inicijalnu analizu lanjskih rezultata kompanija na ZSE-u.

Više od trećine kompanija čije su dionice uvrštene na Zagrebačkoj burzi objavile su izvješća za prošlu godinu na koje revizori imaju primjedbi, stoji u izvješću o inicijalnoj provjeri izvješća za 2018. koje je provela Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Hanfina analiza

Podsjetimo, stupanjem na snagu Zakona o tržištu kapitala u srpnju prošle godine Hanfa je postala ovlaštena nadzirati objavu financijskih informacija izdavatelja uvrštenih na uređeno tržište Zagrebačke burze odnosno nadzirati sastavljaju li kompanije financijske izvještaje u skladu s relevantnim izvještajnim okvirom. Analiza mišljenja ovlaštenih revizora revidiranih godišnjih financijskih izvještaja izdavatelja pokazuje kako njih 31 posto ima modificirano mišljenje, priopćila je Hanfa.

Od kompanija koje imaju modificirano mišljenje njih šest posto imaju negativna i suzdržana mišljenja koja impliciraju značajne i prožimajuće ograde na iskazane financijske izvještaje od strane revizora, naglašava Hanfa. “Ipak, niti jedno društvo uvršteno na službeno tržište, kotaciju s većim izvještajnim zahtjevima, nema negativno ili suzdržano mišljenje iako sedam društava čiji su vrijednosni papiri uvršteni na taj segment ima mišljenje s rezervom”, naglašava regulator.

Rezerve za 28 tvrtki

Mišljenje s rezervom revizori izražavaju kada imaju dokaze o značajnom pogrešnom prikazivanju ili kada nemaju dokaze, ali zaključuju da bi mogući učinci tih pogrešnih prikazivanja mogli biti značajni, ali ne i prožimajući. Takvo mišljenje dobila su izvješća Granolija, Jadrana, Sunce koncerna, Uljanik plovidbe, Varteksa, šećerane Viro i Zagrebačkog holdinga.

Na redovitom tržištu mišljenje s rezervom dobila su izvješća 28 kompanija, među kojima i sastavnice nekadašnjeg Agrokora. Suzdržano mišljenje koje se daje ako je pogrešno prikazivanje značajno i prožimajuće, ali bez dokaza, na redovitom tržištu dobila je Termes grupa, a negativno mišljenje – dokazano pogrešno prikazivanje koje je značajno i prožimajuće – samo Terra Mediterranea.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Trebali su ta stranja analizirati 10 godina prije …….pa da nam nešto ostane od novaca na burzi !!!

Igramo pošteno, pa tko koga za.je.be

New Report

Close