Na Wall Streetu S&P 500 skočio na najvišu razinu u dva mjeseca

Autor: Poslovni.hr , 23. listopad 2015. u 09:05
Foto: Thinkstock

Poticaj tržištu stigao je od Europske središnje banke, koja je poručila da bi mogla produžiti program otkupa državnih obveznica kako bi potaknula rast gospodarstva eurozone i inflacije.

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks skočio na najvišu razinu u dva mjeseca, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija i mogućim dodatnim poticajnim mjerama Europske središnje banke (ECB).

Dow Jones skočio je 320 bodova, ili 1,87 posto, na 17.489 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,66 posto, na 2.052 boda, a Nasdaq indeks 1,65 posto, na 4.920 bodova.

Skok S&P 500 na najvišu razinu u dva mjeseca zahvaljuje se usponu cijena dionica u devet od 10 sektora tog indeksa. Na vrijednosti je izgubio samo zdravstveni sektor, 0,5 posto, koji je i prethodnih dana bio pod pritiskom.

Poticaj tržištu stigao je od Europske središnje banke, koja je poručila da bi mogla produžiti program otkupa državnih obveznica kako bi potaknula rast gospodarstva eurozone i inflacije.

Kao što se očekivalo, čelnici ECB-a odlučili su na jučerašnjoj sjednici da ključna kamatna stopa ostaje nepromijenjena na rekordno niskoj razini od 0,05 posto, dok je predsjednik banke Mario Draghi poručio da će ECB u cijelosti provesti program kupovina imovine za 60 milijardi eura mjesečno, a mogli bi ga i produljiti nakon planiranog završetka u rujnu iduće godine.

To znači da vodeće središnje banke u svijetu ostaju predane labavoj monetarnoj politici jer se očekuju i dodatne poticajne mjere u Japanu, dok će američki Fed, uvjereni su ulagači, povećanje kamata odgoditi do iduće godine.

Pozitivno su na tržište utjecali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, među kojima McDonald'sa. Cijena dionice tog lanca restorana brze hrane skočila je više od 8 posto.

"Rezultati kompanija zasigurno su podržali tržište jer je sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća počela anemično, dok su sada zaredala pozitivna iznenađenja", kaže Eric Kuby, direktor u fondu North Star Investment Management.

Nakon niza dobrih izvješća kompanija, analitičari su ponešto poboljšali procjene poslovanja, premda i dalje očekuju pad zarada.

U novoj anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su u trećem tromjesečju zarade kompanija bile 3,3 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok su početkom ovoga tjedna očekivali pad zarada za 4 posto.

Zahvaljujući oporavku cijena sirovina, jučer je najveći dobitnik bio rudarski sektor, u kojemu su cijene dionica skočile 2,8 posto, kao i u industrijskom sektoru.

Tehnološki bi sektor, pak, mogao biti predvodnik na tržištu u petak jer su jučer, nakon zatvaranja tržišta, tehnološki divovi, kao što su Microsoft, Amazon i Alphabet, nekad Google, izvijestili o znatno boljim kvartalnim rezultatima nego što se očekivalo.

U produženom trgovanju cijene dionica Microsofta, Alphabeta i Amazona skočile su između 7 i 10,5 posto, pa se u petak očekuju značajni dobici u tehnološkom sektoru.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,44 posto, na 6.376 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,48 posto, na 10.491 bod, a pariški CAC 2,28 posto, na 4.802 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close