Na Wall Streetu novi rekord

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. siječanj 2024. u 08:21
Foto: Pixabay

Ulagači se nadaju boljim rezultatima kompanija iz drugih sektora.

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, treći trgovinski dan zaredom, dok ulagači prate kvartalne poslovne rezultate kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,25 posto, na 37.905 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,29 posto, na 4.864 boda, a Nasdaq indeks 0,43 posto, na 15.425 bodova.

Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa četvrti dan zaredom zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, među ostalim, Verizon Communicationsa i Procter & Gamblea.

S druge strane, zbog slabijih poslovnih rezultata pale su cijene dionica 3M-a i Johnson & Jonhsona.

Idućih dana slijedi val poslovnih izvješća najvećih kompanija, uključujući Netflix i Teslu, a idućega tjedna na rasporedu su i tehnološki divovi, kao što su Apple, Microsoft…

Sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća dosad nije bila baš impresivna, s obzirom na neujednačene rezultate najvećih banaka.

Ulagači se nadaju boljim rezultatima kompanija iz drugih sektora.

Analitičari u prosjeku procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom kvartalu porasle 4,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Bio bi to manji rast zarada u odnosu na treće lanjsko tromjesečje, kada su porasle za 7,5 posto.

Posljedica je to usporavanja rasta gospodarstva i potrošnje. Zbog toga dio analitičara upozorava da je tržište možda precijenjeno.

„Zarade svih dioničkih klasa dosegnule su vrhunac i postupno će padati jer se rast gospodarstva usporava, kao i rast prihoda”, upozorio je u poruci klijentima Sameer Samana, strateg u tvrtki Wells Fargo.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna i novi podaci o kretanju inflacije u SAD-u, kao i izvješće o bruto domaćem proizvodu u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Ulagači se nadaju da će nakon tih podataka biti nešto jasnije kada bi američka središnja banka mogla početi smanjivati kamatne stope.

Zbog stabilnog rasta gospodarstva, relativno visoke inflacije i poruka čelnika središnje banke da ne treba žuriti sa smanjenjem kamata, splasnula su očekivanja da će Fed već u ožujku smanjiti cijenu novca.

Izglednije je, procjenjuju analitičari, da će rez kamata za 0,25 postotnih bodova uslijediti u drugom tromjesečju, u svibnju ili lipnju.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,03 posto, na 7.485 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,34 posto, na 16.627 bodova, a pariški CAC 0,34 posto, na 7.388 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close