Na Wall Streetu nova groznica ‘meme’ dionica, nastavak sage o GameStopu?

Autor: Mario Gatara , 16. svibanj 2024. u 23:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Bila je dovoljna jedna objava da udahne novi život skupini opskurnih izdanja.

Bila je dovoljna jedna, naoko posve trivijalna objava na društvenoj mreži, da iznenada udahne život meme dionicama, skupini opskurnih izdanja koja su neko vrijeme bila pravi hit na Wall Streetu, uporno prkoseći prilično lošim fundamentalnim indikatorima.

I zdravom razumu, dodali bi mnogi, jer termin “meme stocks” zapravo je zbirna imenica iza koje stoji prilično šarolika skupina dionica kojima su uglavnom zajedničke beznadne financije, izostanak dugoročne perspektive i – neobjašnjiva popularnost među malim ulagačima.

Autor ključne objave je Keith Gill, kultna figura koja je pod pseudonimom Roaring Kitty početkom 2021. godine pokrenuo urnebesni prevrat, zahvaljujući podršci tisuća malih ulagača okupljenih oko Reddit foruma WallStreetBets koji su grozničavo kupovali dionice nekoć uglednog maloprodajnog lanca informatičke opreme, opterećene enormnom količinom pesimizma (i oklada na pad cijene).

Hipoteza o učinkovitom tržištu

Roaring Kitty je još jednom srušio hipotezu o učinkovitom tržištu, jer kretanje dionica ama baš ništa ne veže za fundamente.

Iznenadna navala kupaca tada je preplavila tržište i doslovno pregazila mnogobrojne short pozicije, te nedugo potom hedge fond Melvin Capital Management otjerala u bankrot. Misteriozan status na društvenoj mreži zapravo je tajanstvena ilustracija na kojoj čovjek nagnut prema naprijed drži u ruci nekakav kontroler, ali zato označava comeback osebujnog lika nakon gotovo tri godine posta na društvenim mrežama (i njegov YouTube kanal je u međuvremenu bio u mirovanju).

Više od 115 tisuća lajkova i 23 milijuna impresija na dotičnoj objavi bilo je više nego dovoljno da inicira novu lavinu naloga za kupnju zbog koje je trgovina dionicama GameStopa, uslijed dramatičnih oscilacija cijene, samo u prva dva sata trgovine obustavljena u čak – devet navrata. Ne treba posebno naglašavati kako je pritom i obujam trgovine višestruko nadmašio prosječne vrijednosti, svjedočeći o velikom interesu investitora.

Povratak fenomena
Do kraja dana dionice su dogurale do najviše razine od kolovoza 2022. godine (iznad 30 dolara), a mahnito pumpanje cijene daje naslutiti da bi lako mogle preskočiti i granicu od 40 dolara (ili čak 50!?), posljednji puta aktualnu još u studenome 2021. godine. Tržišna kapitalizacija kompanije u samo jednom danu već je podebljana za otprilike 75 posto ili šest milijardi dolara, dajući naslutiti povratak manije i “meme stocks” fenomena koji je u značajnoj mjeri obilježio zbivanja na Wall Streetu tijekom 2021. godine.

Brojne kompanije su tada pokušale iskoristi poklon s neba, u prvom redu plasmanom novih dionica raspoloženim kupcima; zaokret je nekima osigurao opstanak (AMC Entertainment se i ovoga tjedna našao među istaknutim dobitnicima), ali drugima ni neočekivana slamka spasa nije bila dovoljna (Bed Bad & Beyond je otklizao u bankrot u travnju prošle godine).

Od tada do danas poslovne perspektive GameStopa nisu se značajnije promijenile; prometnuvši se u najvećeg dioničara, kontrolu nad kompanijom preuzeo je Ryan Cohen, ali nakon niza strateških inicijativa koje nisu realizirane, sudbina kompanije sada ovisi o njegovim sposobnostima ulaganja u (druge) dionice.

U strahu od ponovne najezde malih investitora (koji se očito pokazao opravdanim!), institucionalni investitori se cijelo vrijeme drže na pristojnoj distanci, zbog čega dionice nisu opterećene značajnijom količinom short pozicija, te je kaos iz 2021. godine puno teže replicirati. Tada je, naime, upravo paničan bijeg pesimista dodatno intenzivirao trend rasta cijene (prisilna likvidacija short pozicija podrazumijeva suprotnu aktivnost, odnosno kupnju dionica).

U odnosu na kraj 2020. godine, GameStop je do početka ovog tjedna bio čvrsto na pozitivnom teritoriju, daleko ispred tržišnog prosjeka (uobličenog izvedbom S&P 500 indeksa), ali taj podatak nudi prilično iskrivljenu sliku. Naime, većina avanturista se priključila zabavi tek nakon što je cijena dionica dogurala do vrtoglavih osamdesetak dolara i većina njih, ako je uopće još u igri, sada je samo smanjila poveće gubitke.

Ni slova objave
Paralelno s najnovijim skokom cijene dionica, Gill na društvenoj platformi X nije objavio ni slova, već tek podužu seriju, ovisno o kutu gledanja, motivirajućih ili patetičnih video uradaka koji uglavnom tematiziraju nekakav sukob, obračun i/ili osvetu. A to, dakako, ostavlja niz pitanja i nedoumica na koja zasad nema odgovora. Za početak je, naravno, nejasna motivacija njegovih objava.

Činjenica da Gill može pokrenuti horde ulagača (i korespondirajuću masu kapitala) još uvijek ništa ne govori o njegovim namjerama. Pretpostavimo li da iza svega stoji njegova želja za profitom i adekvatno pozicioniranje prije same objave (rano ujutro po hrvatskom vremenu, daleko prije početka trgovine s druge strane Atlantika), Gill bi svoj utjecaj mogao jednako uspješno kapitalizirati u oba smjera, bilo rastom ili padom cijene.

Dakako, nakon što deklarira svoje namjere. Bit će zanimljivo vidjeti eventualne reakcije Komisije za vrijednosne papire (SEC), koja u pravilu ne gleda blagonaklono na kojekakve manevre s ciljem manipulacije cijenama na tržištu. Do tada nam ostaje samo nagađati o mogućim ishodima, nekoliko tjedana prije objave kvartalnih poslovnih rezultata i godišnje skupštine dioničara GameStopa.

Većina promatrača nekako ne očekuje reprizu spomenute epizode iz povijesti, ali redom pozivaju na oprez, svjesni činjenice da su ludilo iz 2021. godine mnogi podcijenili. Pritom svi tapkaju u mraku, uključujući čak i one koji su se samouvjereno priključili špekulativnom stampedu, lišeni konkretnih saznanja, ali uvjereni kako Gill namjerava povesti novi križarski rat protiv … hedge fondova, etabliranih institucija na Wall Streetu, koga već.

Jedno je barem sigurno – Roaring Kitty je još jednom srušio hipotezu o učinkovitom tržištu, jer kretanje dionica ama baš ništa ne veže za fundamente; uz mizernih 6,7 milijuna dolara dobiti iz prošle godine, P/E indikator se trenutno izražava četveroznamenkastim brojkama. I ništa ne daje naslutiti preokret koji bi opravdao iznenadnu provalu optimizma.

Komentirajte prvi

New Report

Close