Na najvećoj svjetskoj burzi dosegnut povijesni rekord

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. listopad 2019. u 09:43
Foto: Getty Images

Dobro raspoloženja na tržištu zahvaljuje se nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići parcijalni trgovinski dogovor.

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine američkih kompanija i nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići dogovor o nekim od trgovinskih pitanja.

Dow Jones ojačao je 132 boda ili 0,49 posto, na 27.090 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,56 posto, na 3.039 bodova, a Nasdaq indeks 1,01 posto, na 8.325 bodova.

U ponedjeljak je nastavljen rast cijena dionica, koji traje već više od tri tjedna, pa se S&P 500 indeks probio iznad dosadašnje najviše razine u povijesti, dosegnute krajem srpnja.

Dobro raspoloženja na tržištu zahvaljuje se nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići parcijalni trgovinski dogovor.

U petak je ured američkog trgovinskog predstavnika priopćio da su SAD i Kina blizu završetku prve faze dogovora i da se pregovori nastavljaju.

Predsjednik SAD-a Donald Trump tada je poručio da se nada da će taj dogovor on i kineski predsjednik Xi Jinping potpisati idućega mjeseca na sastanku u Čileu.

Jučer je, pak, kazao da se nada da bi se dogovor mogao postići i prije nego što je zacrtano.

To je potaknulo nadu ulagača da će se uskoro završiti carinski rat između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, koji traje već više od 15 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta globalnog gospodarstva.

Rast burzovnih indeksa zahvaljuje se i snažnom, 2,5-postotnom skoku cijene dionica Microsofta, nakon što je objavljeno da je taj tehnološki div dobio 10 milijardi dolara vrijedan posao od Pentagona za 'cloud' usluge.

Podršku tržištu pružaju i dobri kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija.

Od 204 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih više od 78 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 2 u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od polovice 2016. godine.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se i uvjerenju ulagača da će američka središnja banka na sjednici ovoga tjedna smanjiti ključne kamatne stope već treći put ove godine za 0,25 postotnih bodova, što bi trebalo podržati najveće svjetsko gospodarstvo, čiji se rast u posljednje vrijeme usporava.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,09 posto, na 7.331 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,37 posto, na 12.941 bod, a pariški CAC 0,15 posto, na 5.730 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close