Na kineske burze svakog mjeseca dolazi 1,5 milijuna novih malih ulagača

Autor: Tomislav Pili , 21. siječanj 2021. u 22:00
Krajem prošle godine u Kini je bilo 177,8 milijuna malih ulagača/REUTERS

Val novih ulagača rezultirao je i vrlo solidnim rastom cijena kineskih dionica, pa je indeks burze u Shenzenu ojačao 38,7 posto.

Kineski mali ulagači opet su otkrili dionice, ako je suditi po podacima o lanjskom skoku broja novih brokerskih računa, a za povratak na burzu motivirala ih je pandemija koronavirusa.

Kako piše CNBC pozivajući se na podatke kineskog depozitorija, u prosincu se na kinesko dioničko tržište slilo 1,62 milijuna novih malih ulagača, dvostruko više nego prije godinu dana. Taj depozitorij nadležan je za burze u Šangaju i Shenzenu.

Trgovanje iz udobnosti doma

Tijekom cijele 2020. broj novih ulagača narastao je za 18 milijuna te ih je krajem godine bilo 177,77 milijuna, pokazuju službeni podaci. Drugim riječima, svakog mjeseca otvoreno je 1,5 milijuna novih računa u depozitoriju na kojima se čuvaju vrijednosnice.

Skok interesa za trgovanje dionicama među Kinezima poklapa se sa sličnom pojavom u ostatku svijeta kada su se mnogi okrenuli burzi dok su bili „zaključani“ u domovima u vrijeme zatvaranja gospodarstva radi suzbijanja širenja koronavirusa.

154,3

milijuna dolara prelazio je protrgovani volumen u 11 od 13 trgovinskih dana ove godine

Val novih ulagača rezultirao je i vrlo solidnim rastom cijena kineskih dionica, a neke su zabilježile u najbolju izvedbu na globalnoj razini.

Primjerice, indeks burze u Shenzenu prošle je godine ojačao 38,7 posto dok je dioničko mjerilo CSI 300 poraslo 27,2 posto. CSI prati kretanje cijena 300 dionica na burzi u Shenzenu i Šangaju. Za ilustraciju, američki indeks S&P 500 zaključio je 2020. s rastom od 16,3 posto.

Osim toga, lani su kineske burze svjedočile i velikom broju novih uvrštenja, što je također povećalo mogućnosti zarade ulagača. Tako je konzultantska tvrtka EY izračunala da se lani pet kineskih kompanija našlo među 10 najvećih početnih ponuda dionica (IPO) u cijelom svijetu, s time da su kineski predstavnici na prva tri mjesta.

Na Šangajskoj burzi lani je dionice uvrstilo 233 kompanija, po čemu je to tržište vodeće u svijetu. Valja istaknuti i kako je prosječan prinos novouvrštenih dionica u prvom danu trgovanja na Šangajskoj burzi iznosio vrtoglavih 187 posto. Za usporedbu, Snowflake – najveći softverski IPO na Njujorškoj burzi – ostvario je prvog dana trgovanja skok cijene od 111 posto.

Privlačan i Hong Kong

Malim ulagačima privlačne su bile i dionice na Hongkonškoj burzi gdje su uvrštene neke od najvećih kineskih kompanija, poput Tencenta i Meituana.

Službeni podaci pokazuju da su neto kupnje kroz sustav koji povezuje Šangajsku i Hongkonšku burzu dosegle 334 milijarde hongkonških dolara (43,1 milijardu dolara).

To je dvostruko više nego godinu ranije. Istovremeno, kupnje preko sustava koji povezuje Hong Kong i Shenzen su utrostručene, na 338,1 milijardu hongkonških dolara.

Podsjetimo, sustav povezivanja ovih burzi uveden je prije pet godina kako bi kineski ulagači ima olakšani pristup dionicama na Hongkonškoj burzi.

S druge strane, ulagači iz Hong Konga bili su nešto manje zainteresirani za dionice iz kontinentalne Kine s obzirom da podaci pokazuju blagi pad vrijednosti neto kupnji. Interes malih kineskih ulagača za domaće dionice ne slabi ni ove godine.

U 11 od 13 trgovinskih dana 2021. protrgovani volumen je prelazio milijardu juana, odnosno 154,3 milijuna dolara.

Time je nastavljen snažan uspon kineskih burzi. Indeks Šangajske burze u četvrtak je dosegnuo psihološki ključnu razinu od 3600 bodova i nalazi se na najvišoj vrijednosti u pet godina.

Indeks burze u Shenzenu ove je godine ojačao dodatnih 7 posto, a CSI 300 nalazi se na najvišoj vrijednosti od siječnja 2008. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close