Na burzi uvrštenje novih dionica – Garden Brewery i Helios Faros

Autor: Marija Crnjak , 30. travanj 2020. u 13:56
U jeku krize na ZSE izlaze tvrtke koje prihod ostvaruju od ugostiteljstva i turizma

Iz Gardena poručuju kako u vrijeme pandemije šire proizvodne kapacitete, lansiraju nove proizvode, rastu u izvozu.

Unatoč neizvjesnosti poslovanja uslužnog sektora u jeku pandemijske krize, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je u srijedu odobrila dva nova prospekta za uvrštenje dionica na uređeno tržište kapitala upravo tvrtkama koje najveći dio prihoda ostvaruju od turizma i ugostiteljstva.

Prva je kraft pivovara The Garden Brewery, koja se bavi i burgerima te organizacijom glazbenih festivala, a druga hotelska tvrtka Helios Faros iz Starog Grada na Hvaru. Radi se o lanjskim investicijama mirovinaca, AZ mirovinski fondovi po prvi put ušli su u pivarski biznis, a fond PBZ Croatia osiguranje dokapitalizacijom je zajedno s Valamar Rivijerom iz stečaja izvukao Helios Faros, dajući Starom Gradu priliku za novi procvat turizma.

“Odobrenje Prospekta za uvrštenje na Burzu jako je važan korak u razvoju naše tvrtke i ovom prilikom zahvaljujemo sjajnoj ekipi iz Hanfe koja nam je u ovo zahtjevno vrijeme pomogla da bolje razumijemo cijeli proces, te ispunimo sve ono što propisuju zakonski propisi a kako bi moglo započeti trgovanje našim dionicama.

Prošlo je sedam mjeseci od objave da smo uspješno završili upis novih dionica i ponosni smo što  su nove dionice upisali AZ mirovinski fondovi, ali i 55 pojedinačnih osoba.

Žao nam je što u našoj prvoj ponudi dionica nismo imali mogućnost pozitivno odgovoriti i na zahtjeve brojnih drugih fanova koji su nam se javljali i izrazili spremnost podržati našu viziju i projekt”, izjavio je za Poslovni dnevnik David Plant, član uprave pivovare koju je osnovao u lipnju 2016. zajedno s Nickom Colganom, koji je zadržao 9 posto udjela u tvrtki i danas je u Nadzornom odboru.

235,9

milijuna kuna ukupna je nominalna vrijednost dionica Helios Faros koje će biti uvrštene na burzu. Pojedinačna je vrijednost svake 10 kuna

Kako stoji u jučerašnjoj objavi Hanfe, prospekt društva The Garden Brewery odnosi se na uvrštenje 80.807 redovnih dionica, izdanih na ime, nominalne vrijednosti 500 kuna po dionici i ukupne nominalne vrijednosti 40.403.500 kuna.

Riječ je o holding društvu koje u svom sastavu ima društva The Bird d.o.o., čija je djelatnost proizvodnja i veleprodaja craft piva i maloprodaju Taproom Žitnjak, društvo Lula d.o.o., čija su djelatnost maloprodaja i Barovi Tisno Resort, te društvo Yellow Submarine d.o.o. čija je djelatnost pripremanje i posluživanje hrane i pića.

Najveći dioničar holding društva je AZ obvezni mirovinski fond kategorije B s 30,82 posto udjela. Zanimljivo je da je drugi dioničar Gardena po veličini, s 29,72 posto vlasničkog udjela, poznati nogometaš Milan Badelj. Dobrovoljni mirovinski fond AZ Profit u vlasničkoj strukturi ima udjel od 9,9 posto, dok dvije fizičke osobe, preostali dioničari, imaju po 9,39 posto udjela, to su Nick Colgan i David Plant.

‘Socijalno sljubljivanje’

Kako je prošle jeseni pojasnio šef Nadzornog odbora Gardena Tomislav Alpeza, pivovara se nakon tri godine poslovanja našla na raskrižju, nastaviti kao obiteljski posao ili, uz zadržavanje temeljnih principa, pokušati ostvariti daljnji rast. Izbor je pao na ideju rasta i to u suradnji sa Submarineom što je zahtijevalo dodatni kapital i organizacijske rošade.

Pripajanje 51% Submarinea ostvareno je upravo zahvaljujući suradnji s AZ-ovim fondovima koji su postali vlasnici 49,5% The Garden Breweryja. Mirovincima je ovo ulaganje bilo zanimljivo to što glavnu ulogu u projektu imaju proizvodnja iz domaćih sastojaka i orijentiranost na izvoz.

Plant ističe kako su dovršenjem povećanja temeljnog kapitala uspješno ostvarili zacrtane ciljeve, kreirali su holding i vlasnički konsolidirali djelatnosti proizvodnje i prodaje craft piva, organizacije glazbenih festivala te proizvodnje i prodaje originalnih Submarine burgera.

“Stvorili smo kapitalne pretpostavke za proširenje proizvodnje, daljnji rast Submarinea te kreiranje novih kreativnih platformi na području organizacije festivala, primarno onih glazbenih. Neovisno o Covid-19 krizi, upravo  to i radimo, u vrijeme najveće krize širimo proizvodne kapacitete, lansiramo nove proizvode, rastemo u izvoznom segmentu poslovanju i kreiramo nove festivalske događaje kako bi spremno dočekali ‘socijalno sljubljivanje”, kaže nam Plant.

U Hanfi ističu da se radi o djelatnosti koja je u vrijeme pandemije izložena velikom riziku zbog pada prometa, no potencijal vide u online segmentu prodaje. Garden 2019. godinu pak pamti kao najuspješniju. Rasli su u svim segmentima poslovanja, uz rast izvoznog segmenta koji već sad iznosi gotovo 30 posto u segmentu proizvodnje craft piva a preko 90 posto u segmentu organizacije festivala.

Zadržavanje radnih mjesta

“U 2020 godini očekujemo poteškoće u festivalskom dijelu poslovanja obzirom na odgađanje velikog broja glazbenih događanja, ali istovremeno snažno odgovaramo povećanim narudžbama u online segmentu poslovanja te izvozu craft piva. Iznimno smo zahvalni svim The Garden&Submarine fanovima koji su omogućili da nastavimo raditi punim kapacitetom u proizvodnji te u tom segmentu zadržimo sva radna mjesta”, napominje Plant.

Hotelskoj kompaniji Helios Faros odobren je prospekt u vezi s uvrštenjem 23.595.766 redovnih dionica, izdanih na ime, nominalne vrijednosti 10 kuna i ukupne nominalne vrijednosti 235.957.660 kuna. U Hanfi podsjećaju da je prošlog kolovoza društvo sklopilo ugovor o upravljanju s Valamar Rivierom.

I ovaj izdavatelj je naglasio rizike koje pandemija ima za njihovo ukupno poslovanje, no radi se o tvrtki koja je poslovala i u stečaju. Najveći dioničar društva, s udjelom od 77,19 posto, je PBZ obvezni mirovinski fond kategorije B, dok Valamar Riviera d.d. ima 20 posto vlasničkog udjela. Ostali dioničari raspolažu s pojedinačno manje od po dva posto udjela.

Komentirajte prvi

New Report

Close