Na burzama lani prikupljeno 300 milijardi dolara, najviše od 2007.

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2021. u 22:00
Neke kompanije, poput Airbnb-a, investitori su željno očekivali već nekoliko godina/REUTERS

Od toga je na američkim burzama prikupljeno rekordnih 159 milijardi dolara.

Brzi oporavak vrednovanja dionica nakon pandemijskog šoka rezultirao je najvećim iznosom prikupljenog kapitala na globalnim burzama od 2007. godine.

Kako piše Financial Times pozivajući se na podatke Refinitiva, kompanije iz cijelog svijeta tijekom 2020. prikupile su gotovo 300 milijardi dolara u početnim ponudama dionica (IPO).

Od toga je na američkim burzama prikupljeno rekordnih 159 milijardi dolara. Eksplozijom IPO-a okoristile su se i kompanije koje investitori već nekoliko godina željno očekuju na burzi, poput Airbnb-a i DoorDasha.

Broj uvrštenja na američkim i azijskim burzama skočio je preko 70 posto u odnosu na prošlu godinu, no zato je aktivnost na europskim tržištima bila prilično letargična. S prikupljenih tek 20,3 milijarde dolara, iznos europskih IPO-a iznosio je tek desetinu lanjskog i bio je upola manji nego 2018. godine.

Rezultat Azije od 73,4 milijarde dolara bio bi daleko veći da je realizirano uvrštenje platnog servisa Ant Group. Podsjetimo, s 37 milijardi dolara to je trebao biti najveći izlazak na burzu u povijesti, ali je suspendiran nekoliko dana uoči početka trgovanja odlukom kineskih regulatora.

Suspenzijom Anta kruna najvećeg ovogodišnjeg IPO-a otišla je kineskoj tvrtki koja gradi prugu visoke brzine Peking-Šangaj, a koja je prodajom dionica došla do 4,4 milijarde dolara.

Time je nadmašila Snowflake koji je prikupio 3,9 milijardi dolara te Airbnb čiji je IPO vrijedio 3,8 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close