Musk je vjerojatno završio kampanju prodaje 10 posto svog udjela u Tesli, državnoj riznici iskrcat će oko 11 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 30. prosinac 2021. u 13:52
Imovina Elona Muska procjenjuje se na 279 milijardi dolara/Reuters

Najbogatiji čovjek na svijetu objavio prodaju još 934.000 dionica proizvođača automobila.

Elon Musk, prvi čovjek Tesla Motorsa i tvrtke za svemirske letove SpaceX, prodao je vjerojatno posljednjih 934.000 dionica tog proizvođača električnih vozila, vrijednih 1,02 milijardi dolara. Podatak je i to iz javne objave Muskovih transakcija objavljenih ovoga tjedna.

Musk je također realizirao opcije na kupnju gotovo 1,6 milijuna Teslinih dionica po cijeni od 6,24 dolara po komadu. Te je opcije Musk dobio u sklopu programa nagrađivanja još 2012. godine. Inače, u srijedu se vrijednosnica te kompanije zaustavila na cijeni od 1088 dolara.

Odobrenje na Twitteru
Prema tvrdnjama Wall Street Journala, izvršenjem opcija tijekom ovog tromjesečja Musk je povećao broj dionica u svom vlasništvu sa 170,5 milijuna komada na više od 177 milijuna dionica. Podsjetimo, od 8. studenog šef Tesle prodaje na burzi dio svog udjela kako bi iznašao novac za plaćanje golemog poreza na kapitalnu dobit.

U prodaju je krenuo nakon što je na Twitteru organizirao anketu s pitanjem bi li trebao prodati 10 posto svog udjela u kompaniji, a gotovo 65 posto pratitelja koji su odgoorili na to pitanje savjetovalo mu je da to učini.

No, veći dio prodaja koje su uslijedile ustvari su dio plana koje je Musk usvojio još u rujnu. Naime, američka regulativa tržišta kapitala dopušta čelnim ljudima tamošnjih kompanija trgovanje dionicama u sklopu ranije objavljenog plana upravljanja portfeljem.

Pri tome moraju unaprijed najaviti kada i kako planiraju trgovati dionicama kompanije koju vode kako bi se zaštitili od mogućih optužbi za insajdersko trgovanje.

Tijekom ove godine cijena Tesline dionica skočila je za 54 posto učinivši Muska najbogatitijim čovjekom svijeta s imovinom od 279 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Musk u prošlosti nije prodavao značajne količine Teslinih dionica. Tako nije ni platio neki izraženiji iznos poreza u odnosu na svoju imovinu, kako je izračunala ProPublica. Početkom mjeseca demokratska senatorica Elizabeth Warren osvrnula se na Muskovo (ne)plaćanje poreza izjavivši kako savezni porez na dohodak nije platio od 2018. godine.

No, sada bi Musk trebao platiti iznos poreza koji se smatra najvišim u američkoj povijesti. Na ime saveznog i kalifornijog poreza milijarder će državnoj riznici iskrcati oko 11 milijardi dolara.

Pad od 25 posto
Radi se o porezu na prijašnji bonus od 23 milijarde dolara. Izvršenjem svih opcija koje su isticale tijekom iduće godine Musk je signalizirao kraj ove prodajne kampanje.

Od početka studenog prodao je ukupno 15,7 milijuna dionica, što je približno jednako 10 posto udjela koje je milijarder “oglasio” na Twitteru. Procjenjuje se da je od prodaje uprihodio 16,4 milijarde dolara.

Od početka prodaje vrijednost dionica spustila se za gotovo 25 posto. No, s obzirom na golemu likvidnost Teslinih dionica, za taj pad teško je okriviti Muska i njegovu “burzovnu poplavu” već općenito slabljenje tržišta, posebice tehnoloških dionica u kontekstu pojave omikron varijante koronavirusa te najave središnje banke Fed da će iduće godine najmanje tri puta podignuti kamatnu stopu.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close