Meta postavio neslavni rekord na američkoj burzi

Autor: Ana Blašković , 06. veljača 2022. u 22:00
Vrijednost kompanije spustila se za 251,3 milijarde dolara/REUTERS

Kompanija ubilježila najveći dnevni pad kapitalizacije ikada.

Meta Platforms, krovna kompanija Facebooka, prošlog tjedna postala je neslavni rekorder s najvećim dnevnim padom dionica u burzovnoj povijesti.

U četvrtak je dionica potonula 26 posto nakon objave lošijih rezultata od očekivanja izbrisavši 251,3 milijarde dolara tržišne kapitalizacije. Osnivača Marka Zuckerberga, koji u svom vlasništvu ima 12,8 posto dionica, pad je stajao 29 milijardi dolara (da je kojim slučajem realizirao prodaju).

Prošlotjedna izbrisana kapitalizacija Mete najveći je burzovni pad neke američke kompanije u povijesti. Inače, ovo nije prvi puta da Meta, odnosno Facebook, dramatično izgubi na burzovnoj vrijednosti.

Dionica je prethodno zabilježila rekordni pad 2018. za 19 posto zbog usporavanja rasta broja novih korisnika. Premda nije isključeno da bi Zuckerbergovo carstvo u narednim danima moglo povratiti dio burzovne valuacije, sentiment ulagača na Wall Streetu prilično se ohladio prema dojučerašnjem tehnološkom miljeniku.

4,2

posto pao je u četvrtak tehnološki indeks Nasdaq, najviše od rujna 2020. godine

Niz analitičara i medija počeo je propitivati okolnosti kao početak kraja Facebooka. Nakon katastrofalnih epizoda s kršenjem privatnosti podataka, kompanija je suočena s rastućom konkurencijom poput Tik Toka pa je pad prihoda ispod granice očekivanja dodatan razlog za nervozu ulagača.

Lošije trendove Facebooka kompanija pokriva rastom Instagrama, akviziranog 2012. za milijardu dolara, kojem se ne predviđa gubitak korisnika u naredne tri godine, ali bi njihov mjesečni rast trebao usporiti.

Sporiji tempo prihoda mogao bi ugroziti ambicije Zuckerberga koji je najavio iskorak u prodaju VR naočala za virtualnu stvarnost te povezane ‘metaverse’ tehnologije.

Potonuće vrijednosti Mete povuklo je sa sobom i cijeli tehnološki indeks Nasdaq koji se stropoštao 4,2 posto, najviše od rujna 2020. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close