Mali dioničari prijete tužbama

Autor: Ana Blašković , 23. ožujak 2017. u 22:01
Zasad četiri interesenta za kupnju sanirane Jadranske banke/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

U priopćenju propituju zašto prije sanacije nije izrađen plan oporavka te provedene mjere rane intervencije.

Mali (bivši) dioničari Jadranske banke, koja nakon sanacije traži novog vlasnika, pripremaju sudske tužbe ogorčeni činjenicom da su ostali bez dionica dok su se veliki, tvrde, "na vrijeme snašli i izvukli najveći dio svog novca".

"Smatramo da to nije bilo neminovno već da su do toga doveli oni koji su nesavjesno pa i nezakonito, vođeni partikularnim interesima, upravljali bankom. Uništili su našu imovinu, a nisu nam dali ni priliku, što je protuzakonito, da utječemo na drukčiji ishod", stoji u priopćenju koje potpisuje Slaven Cukrov, zamjenik predsjednika udruge malih dioničara Sinergija. Nedavna uhićenja bivše Uprave i klijenta banke smatraju vrhom ledenog brijega bojeći se da će na tome i ostati i da nadležne institucije neće potruditi otkriti uzroke propasti banke i kazniti odgovorne.

Ističu da je među malim dioničarima velik broj zaposlenika, malih i srednjih poduzetnika koji su kupovali dionice misleći da pomažu oporavku. U priopćenju propituju zašto prije sanacije nije izrađen plan oporavka te provedene mjere rane intervencije, ili to oni ne znaju, tvrde da su od uprave banke i DAB-a uzaludno tražili informacije. Ističu da događanja iz 2015. kad je došla nova Uprava upućuje na to da "nekome nije bilo u interesu da se banka oporavi i da je plan ipak bio da se sve uruši i propadne".

Također, propituju odgovornost HNB-a navodeći da imaju saznanja o "friziranjima" izvješća. Prijelomnim trenutkom smatraju nesazivanje skupštine 2015. čime im je onemogućeno da donesu odluke o svojoj imovini. Inače, sredinom ožujka DAB je objavio da će tri potencijalna investitora biti pozvana na dubinsko snimanje banke, dok se za još jednog još odlučuje, a rok za podnošenje obvezujućih ponuda je 2. svibnja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close