‘Maistra je podcijenjena, krenite u otkup’

Autor: Ana Blašković , 15. svibanj 2019. u 08:06
Uprava traži da se 283 milijuna kuna dobiti zadrži u kompaniji/ Dusko Marusic/PIXSELL

Unatoč ogromnom rastu dobiti i velikom potencijalu, dionica stagnira na 300 kuna.

Namjera Maistre da gotovo 283 milijuna kuna dobiti zadrži u kompaniji izazvala je nezadovoljstvo nekih manjinskih dioničara.

Za godišnju skupštini 11. lipnja, stižu protuprijedlozi kojima uglavnom idu u smjeru isplate nagrade dioničarima, a jučer je na osvanuo prijedlog za pokretanje programa otkupa vlastitih dionica kojim bi se povećala likvidnost i cijena.  "Dionica Maistre je znatno podcijenjena. Prihodi od 2016.-2018. povećani su s 950 milijuna kuna na 1,182 milijardi, a neto dobit a sa 130 na 282 milijuna kuna.

Unatoč ogromnom rastu dobiti i velikom budućem potencijalu rasta prihoda, cijena dionice zbog neefikasnosti i nelikvidnosti tržišta kapitala nije se pomakla s prosječne vrijednosti od 300 kuna dvije godine. Stoga smatram da je u interesu svih dioničara, i same Maistre, da dio dobiti u iznosu od 32,8 milijuna kuna preusmjeri u program otkupa vlastitih dionica", stoji u protuprijedlogu Matee Prodanov iz Milana u čijem je vlasništvu – šest dionica. 

Tako će Maistra povećati povrat na kapital te pokazati tržištu da vjeruje u svoju fundamentalnu vrijednost i potencijal, uvjerava. Argumentirajući svoj zahtjev ističe da je omjer cijene i zarade (P/E) Maistre 11,6, dok je kod konkurenata Plave lagune, Valamar i Arene viši. 

"Uzmemo li prosjek, dobivamo P/E od 16,5 puta što ukazuje da bi cijena Maistre trebala iznositi 426 kuna. S programom otkupa tvrtka će pokazati da vodi brigu o vrijednosti kapitala dioničara, donijeti likvidnost koju tržište već dugo vremena očekuje i ujedno investirati u samu sebe po odličnoj cijeni", smatra. 

Cijena dionici od početka godine drži se na razini oko 300 kn, a dnevno ne bude ni desetak transakcija.  Prošlog tjedna Risto Prodanov i Berislav Iskra, u čijem je vlasništvu 66.499 te 13.570 dionica, predložili su kunu dividende, a Mirko Gavrić s 1512 dionica pet kuna.

"Tri protuprijedloga ukazuju na očekivanje dijela malih dioničara za značajnijim sudjelovanjem u vrijednosti koju stvara kompanija, što nije iznenađenje s obzirom na rast proteklih godina. No, on je velikim dijelom rezultat znatnih investicija, koje će se prema najavama kompanije u određenoj mjeri i nastaviti, o čemu će najviše ovisiti izdvajanje sredstava u druge svrhe", komentirao je Anto Augustinović, analitičar tržišta kapitala u Ersteu. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Risto je poslao kćer da ga zastupa u medijima. Očito Adris pokusava zaskvizati Maistru, a Risto bi htio uzeti vise love nego mu Vlahović nudi. Legitimno.

Ne razumijem zašto bi cijena neke dionice trebala rasti, ako se ne ispalćuje dividenda. Postoje dva razloga, zašto netko kupuje neku dionicu. Jedan je solidna dividenda i drugi je dobro poslovanje kompanije.

Ma hajde bogati. Mislim da je i gospodinu Bakicu vec puna kapa ZSE. Agrokor je prelio casu, povukao sam sve (osim blokiranog agrokorovog kriminala) ukljucujuci i Maistru i Valamar i Arenu jer sluze samo za malverzacije i otisao u ozbiljnije burzovne kotacije

New Report

Close