Loše gospodarske prognoze spustile europske dionice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. prosinac 2012. u 15:22
Ilustracija / thinkstock

Njemačka banka Bundesbank snizila je u petak prognozu rasta za najveće gospodarstvo eurozone, manje od 24 sata nakon što je Europska središnja banka snizila svoje prognoze za eurozonu.

Europske dionice oslabile su u petak nakon što je njemačka središnja banka snizila prognoze rasta najvećeg europskog gospodarstva a uteg su bile i dobitonosne prodaje uoči ključnog izvješća s američkog tržišta rada. Londonski FTSE pao je 0,13 posto na 5.893 boda, frankfurtski DAX za 0,23 posto na 7.517 bodova, a na približno istom postotnom gubitku bio je i pariški CAC, spustivši se na 3.594 boda.

Njemačka banka Bundesbank snizila je u petak prognozu rasta za najveće gospodarstvo eurozone, manje od 24 sata nakon što je Europska središnja banka snizila svoje prognoze za eurozonu, pogoršavši izglede zarade europskih kompanija u idućoj godini. "Mislimo da će zarade biti revidirane naniže, što će stvoriti zabrinutost", tumači Emmanuel Cau, strateg u JPMorganu.

Cau je upozorio da će to vjerojatno dovesti do kolebljivosti cijena dionica u prvoj polovici iduće godine, naglasivši istodobno da je uvjeren da će europske dionice ojačati u drugoj polovici godine budući da će ublažena monetarna politika pomoći stabilizirati gospodarski rast. Među gubitnicima našao se Deutsche Telekom cijena čije je dionice pala 3,2 posto nakon što je smanjio dividendu za iduće dvije godine.

Ulagači su danas krenuli u dobitonosne prodaje i nisu bili skloni otvarati nove pozicije zbog straha da bi američki podaci o zapošljavanju u studenom mogli razočarati s obzirom na pustošenje superoluje Sandy. Očekuje se da će podaci pokazati da su američki poslodavci u prošlom mjesecu neto otvorili 93.000 novih radnih mjesta. U listopadu neto su ih otvorili 171.000. Stopa nezaposlenosti trebala bi po njihovim procjenama ostati nepromijenjena, na 7,9 posto.

Najslabiju je izvedbu danas zablježio indeks talijanske burze FTSE MIB, spustivši se 1,2 posto pod pritiskom bankovnih dionica koje su oslabile zbog bojazni od pada vlade na čelu s Marijom Montijem. Stranka bivšeg premijera Silvia Berlusconija povukla je u četvrtak potporu Montiju, pa je porastao rizik prijevremenih izbora. Ako vlada padne, izbori će biti sazvani tek nekoliko tjedana prije očekivanog datuma na početku ožujka. Ulagače bi to ipak uznemirilo. Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,19 posto na 9.527 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close