Kvartalni rezultati nisu poticajni, svjetske burze u minusu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. listopad 2012. u 09:34
SXC

U anketi Reutersa analitičari očekuju da će pad dobiti kompanija iz S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju iznositi 2,5 posto.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna znatno pale, jer kvartalni poslovni rezultati većine kompanija nisu poticajni, kao ni
makroekonomski podaci iz najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 1,8 posto, na 13.107 bodova, dok je S&P 500 oslabio 1,5 posto, na 1.411 bodova, a Nasdaq indeks 0,6 posto, na 2.987 bodova. Prošloga je tjedna nastavljen niz kvartalnih poslovnih izvješća koja pokazuju da su zarade kompanija relativno dobre, no prihodi su slabiji nego što se očekivalo, što je posljedica slabljenje globalne potražnje.

Dosad je izvješća objavilo oko 54 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa. Pritom ih je 62,5 posto nadmašilo očekivanja po pitanju dobiti, što je manje od prosjeka u posljednja četiri kvartala od 67 posto. Po pitanju prihoda očekivanja je nadmašilo samo 37 posto kompanija, znatno ispod prosjeka od 55 posto u posljednja četiri tromjesečja, pokazuju podaci Thomson Reutersa.

Podbačaji se redaju, premda je ljestvica postavljena vrlo nisko. U anketi Reutersa analitičari očekuju da će pad dobiti kompanija iz S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju iznositi 2,5 posto, što bi bio njihov prvi pad nakon tri godine. „Procjene su postavljene nisko, a rezultati su, općenito gledano, čak i niži, što je glavni uzrok ove slabosti tržišta“, kaže Bruce Zaro, strateg u fondu Delta Global Asset Management.

Ulagače zabrinjava i smanjenje procjena poslovanja kompanija za četvrti kvartal i iduću godinu zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava. „Zabrinutost u vezi globalnog gospodarstva neprestano je prisutna i to nam pokazuju kretanja na tržištu. Ulagači su oprezni i zbog predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u, kao i zbog prijetnje 'fiskalne litice'“, kaže Jaewoo Nakajima, direktor u tvrtki International Strategy and Investments Group.

Ako Kongres ne pronađe kompromis po pitanju smanjenja proračunskog deficita do kraja ove godine, na snagu će stupiti zakon iz 2011. godine prema kojemu slijedi automatsko smanjenje proračunskih izdataka i ukidanje poreznih olakšica, što bi, plaše se ulagači, moglo osjetno utjecati na američko gospodarstvo.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,5 posto, na 5.806 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 2,1 posto, na 7.231 bod, a pariški CAC 2 posto, na 3.435 bodova. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,8 posto, na 8.933 boda.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pametni analitičari.

Pa i ja bi se mogao praviti pametan nakon objave rezultata.

Umjesto analitičari, ja bi ih nazvao povjesničarima na tržištu kapitala.

Kopitari.

[emo_zloban][emo_zloban][emo_zloban]

New Report

Close