Krivac za manipulacije dionicama Vira, IGH i ĐĐ-a na ‘nišanu’ Hanfe

Autor: Ana Blašković , 16. travanj 2021. u 07:02
Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe/Goran Stanzl/PIXSELL

Neslužbeno doznajemo da se radi o muškarcu čije ime nije “poznato” u javnosti, dolazi s područja Dalmacije.

U lepezi regulatornih nadzora i rješenja često se iza birokratskog tona sakriju kriminalističke priče. Jedna takva pojavila se u jučerašnjem priopćenju kojim je Hanfa (koja brine da na tržištu nema većih potresa i nitko se ne nađe namagarčen) uvijeno objavila da je izdala opomenu fizičkoj osobi zbog manipuliranja tržištem.

“U postupku posrednog nadzora trgovanja ulagatelja za razdoblje od 1.1.2020. do 30.9.2020. utvrđeno je da je spomenuti ulagatelj tijekom trgovanja dionicama na Zagrebačkoj burzi često zadavao, mijenjao i otkazivao trgovinske naloge bez namjere da ih doista i izvrši”, poručila je Agencija. Pojašnjavaju da je neimenovana osoba naloge zadavala “tako da su količine i cijene u nalozima često značajno odstupale od prosječnih na ZSE za određenu dionicu”.

Koji su razlozi stajali višemjesečne igre mačke i miša, postavljanja nerealnih naloga da zagolicaju maštu ostalih prodavatelja i kupaca, pa naglo odustajanje od njih, zasad ostaje obavijeno velom tajne. No, neslužbeno doznajemo da se radi o muškarcu čije ime nije “poznato” u javnosti, dolazi s područja Dalmacije i grozničavo je želio promijeniti tržišne cijene Vira, Instituta IGH i Đure Đakovića.

“Takvo postupanje ulagatelja može stvoriti obmanjujući dojam da na tržištu postoji ponuda ili potražnja za određenom dionicom te je zakonom zabranjeno. Manipulacija tržištem kapitala, kao i pokušaji manipulacije, izričito su zabranjeni člankom 15. Uredbe o zlouporabi tržišta i člankom 515. stavkom 2. Zakona o tržištu kapitala”, ističe Hanfa.

U njoj se nadaju da će se krivac prepoznati u uvijenom priopćenju, ali mu je svejedno izdana opomena s jasnim signalom da je na nišanu. Ogluši li se i nastavi po starom, regulator u arsenalu ima i ozbiljnije oružje – prekršajne i kaznene prijave.

“Takvim postupcima ulagatelja narušava se integritet tržišta kapitala te se sudionicima šalju obmanjujući signali u pogledu cijena te ponude i potražnje za dionicama. Dugoročno, takvo postupanje smanjuje povjerenje u hrvatsko tržište kapitala te stvara lošu i iskrivljenu sliku o njegovu funkcioniraju”, poručuje Hanfa.

Komentirajte prvi

New Report

Close