Kineske tvrtke imaju ‘plan B’ zbog prijetnje izbacivanja s američkih burzi

Autor: Tomislav Pili , 06. prosinac 2020. u 22:00
Zakon će od stranih kompanija također tražiti dokazivanje da ih ne kontrolira strana vlada/REUTERS

Ove je godine eskalirao trend dualnog uvrštenja dionica kompanija koje kotiraju na Wall Streetu na burzama u Hong Kongu ili Šangaju.

Kineske kompanije s dionicama uvrštenima na američkim burzama ubrzale su pripreme za izlistavanje i na domaćim tržištima s obzirom na donošenje novog zakona u SAD-u koji bi ih mogao izbaciti s Wall Streeta.

Kako prenose inozemni mediji, Zastupnički dom američkog Kongresa prošloga je tjedna usvojio zakon o računovodstvenim standardima stranih kompanija koji je još u svibnju prihvatio Senat, a koji od inozemnih kompanija traži omogućavanje pristupa američkih revizora njihovim poslovnim knjigama. Zakon će od stranih kompanija također tražiti dokazivanje da ih ne kontrolira strana vlada.

Cilj kineske kompanije

Iako se zakon odnosi na sve strane kompanije čijim se dionicama trguje na Wall Streetu, analitičarima je jasno da je nova regulativa prije svega usmjerena na kineske kompanije.

Naime, trgovinske tenzije između Washingtona i Pekinga prelile su se i na dionička tržišta, pa je u kolovozu američko ministarstvo financija i financijski regulator, Komisija za burze i vrijednosnice (SEC), izdali preporuku da se kineskim kompanijama zabrani pristup američkim tržištima kapitala dok se ne usklade s američkim računovodstvenim standardima.

“Ulje na vatru“ američko-kineskih burzovnih tenzija dolio je ljetošnji skandal s kompanijom Luckin Coffee, „kineskim Starbucksom“, nakon što je otkriveno da su podaci o prihodima u financijskim izvješćima bili lažni. Predsjednik SEC-a Jay Clayton po odobrenju zakona u Zastupničkom domu izrazio je zadovoljstvo dodavši da će to pomoći u rješavanju dugotrajnih problema na korist američkih ulagača.

217

kineskih kompanija uvršteno je na američkim burzama, a ukupno vrijede 2,2 bilijuna dolara

Američka udruga za vrijednosnice također je pozdravila donošenje zakona koji će uskoro potpisati i predsjednik Donald Trump, „Predugo je kineska Komunistička partija iskorištavala američke investitore za financiranje svoje vojske hakera, tehnološki pokretanu eliminaciju ljudskih prava, kršenje ljudskih prava i uništavanje okoliša“, izjavio je izvršni direktor udruge Chris Iacovella.

Prema službenim američkim podacima s početka listopada, na američkim je burzama trenutno uvršteno 217 kineskih kompanija koje ukupno vrijede 2,2 bilijuna dolara. Najpoznatija i najveća među njima je Alibaba, internetski trgovac koji je 2014. organizirao najveću početnu ponudu dionica u povijesti prikupivši 25 milijardi dolara.

Međutim, kineske kompanije i prije donošenja zakona osjetile su da nisu dobrodošle u SAD-u, pa su u posljednje dvije godine krenule s dualnim uvrštenjem dionica na burzi u Hong Kongu ili Šangaju. Taj je trend eskalirao ove godine.

Nastavak vala

Tijekom 2020. na Hongkonškoj burzi u dualnom listanju prikupljen je rekordni iznos od 19,1 milijardu dolara u 12 transakcija. Za usporedbu, lani je prikupljeno 14,8 milijardi dolara, pokazuju podaci Refinitiva.

S obzirom da je malo vjerojatno da će kineska vlada svojim kompanijama dopustiti da po njihovim poslovnim knjigama „njuškaju“ američki revizori, usvajanje zakona u Kongresu znači da će se nastaviti val dvostrukog listanja u Kini, ocjenjuju analitičari.

Nadolazeća administracija Joea Bidena zauzet će oštriji stav prema Kini nego Obamina, ocjenjuju analitičari, ali se i neće toliko (i tako) sukobljavati kao Trumpova.

Međutim, i demokrati i republikanci na Capitol Hillu slažu se kako Washington treba biti mnogo manje popustljiv prema Kini. Međutim, američko tržište kapitala, zbog svoje goleme dubine likvidnosti i pružanja atraktivnih vrednovanja primarno za tehnološke kompanije i dalje će biti privlačno kineskim kompanijama, dodaju tamošnji financijaši

Komentirajte prvi

New Report

Close