Rođendanski specijal Poslovnog dnevnika
Veći iskorak

‘Kapitala i interesa itekako ima, samo ga treba mobilizirati. U tom smjeru idu i preporuke OECD-a’

Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Ivana Gažić
24. travanj 2024. u 22:00
Ivana Gažić /J. Regović/PIXSELL

Naše tržište kapitala svakako je regionalni lider, i ima sve preduvjete za ispunjavanje svoje pune funkcije razvojnog faktora gospodarstva. Imamo vrlo dobar zakonodavni okvir, razvijenu fondovsku industriju, robusne infrastrukturne ustanove te odličnu suradnju s regulatorom, depozitorijem, članovima, izdavateljima i drugim dionicima.

Ono što manjka jest izostanak značajnijih investicijskih projekata i šire tržišne strategije. U to su u posljednje vrijeme uloženi značajni napori od strane CFA udruge Hrvatska, koja je objavila studiju pod naslovom “Podloga za Strategiju razvoja tržišta kapitala u Hrvatskoj”.

Izradi studije doprinos su dali predstavnici gotovo svih dionika tržišta kapitala – od ulagatelja, brokerskih kuća, akademske zajednice, pa sve do zaposlenika Zagrebačke burze, HANFA-e, SKDD-a i Ministarstva financija.

U 2023. rasli redom – dvoznamenkasto

Prošlu su godinu gotovo svi indeksi dvoznamenkasto rasli, uglavnom više od 20%, a iz uže CROBEX ‘obitelji’ možemo istaknuti sjajnih +41% CROBEXprimea.

Nužna sinergija
Ono što studija identificira kao neke od prepreka jačem razvoju tržišta jest stjecanje statusa “emerging marketa” kako bismo došli u fokus globalnih investitora, i uvođenje investicijskih računa s poreznim poticajima. Da bi se to dogodilo, potrebno je više napora u smislu snažnijeg ekonomskog razvoja, više izdanja i veće likvidnosti, da nabrojimo samo neke.

Međutim, do toga je nemoguće doći individualnim naporima pojedinog segmenta sustava – potrebni su koordinirani napori svih dionika, više investicijskih projekata, aktiviranje malih investitora, poticanje SME segmenta na financiranje potraže na tržištu kapitala i – jača financijska pismenost. Neka od posljednjih izdanja, poput Spana, državnih obveznica i trezorskih zapisa pokazala su da kapitala i interesa itekako ima, samo ga treba mobilizirati.

I preporuke OECD-a idu u tom smjeru: između ostaloga adresiraju potrebu uvrštenja državnih kompanija i poboljšanje korporativnog upravljanja, razvoj tržišta duga, poticanje retail tržišta i porezno simplificiranje. Uvođenje investicijskih računa omogućilo bi malim ulagateljima investiranje u različite vrste financijskih instrumenata uz porezne olakšice. Za sve to nužno je sinergijsko djelovanje svih dionika.

Ne nedostaje kondicije
Ipak, naše tržište i dalje pruža zanimljive investicijske prilike. Prošlu su godinu gotovo su svi indeksi značajno dvoznamenkasto rasli, uglavnom više od 20 posto, a iz uže CROBEX “obitelji” možemo istaknuti sjajnih +41 posto CROBEXprimea, indeksa Vodećeg tržišta.

Naše tržište kapitala i Zagrebačka burza svakako imaju kondicije za financiranje kompanija. Nastavit ćemo razvijati projekte s ciljem kreiranja podržavajućeg okruženja u kojem će domaće kompanije imati prostora za rast i razvoj. Time dižemo ukupnu vrijednost našega gospodarstva, koristeći priliku za jačanje svoje ključne funkcije jednog od pokretača pozivitnih ekonomskih promjena te regionalnog burzovnog igrača.

New Report

Close