J&T banka istiskuje male dioničare. Što je motiv?

Autor: Jadranka Dozan , 20. svibanj 2020. u 07:47
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

‘Mali’ drže 1,2 milijuna dionica, što predstavlja 4% glasova. Česi su im namijenili otpremninu od 3,31 kn, prijenos će ih stajati 4 milijuna.

Većinski vlasnici varaždinske J&T banke odlučili su potpuno isplatiti preostale manjinske dioničare. Jedna od predloženih odluka za glavnu skupštinu sazvanu za kraj lipnja je, naime, i istiskivanje manjinskih dioničara uz isplatu otpremnine od strane češke J&T banke kao glavnog dioničara.

U skupštinskom pozivu navode se samo tehničke pojedinosti, ali među bankarima se taj potez tumači namjerom da se ovdašnja banka u drugom koraku pretvori u podružnicu.

Za proces tzv. squeeze-outa u varaždinskoj banci zakonske su pretpostavke ispunjene jer praška banka, inače članica J&T financijske grupacije, izravno i posredno raspolaže s više od 95% glasova u glavnoj skupštini.

Osim 25,35 milijuna dionica u izravnom vlasništvu, putem Alternative upravljanje (sa 100% vlasništva) drži i dodatnih 3,57 milijuna dionica, što zajedno predstavlja 94,2% temeljnog kapitala, ali i (računajući trezorske dionice) 96% ukupnog broja glasova.

Preostalih 1,2 milijuna dionica u rukama je manjinskih dioničara. Njima je glavni dioničar namijenio otpremninu u iznosu 3,31 kunu po dionici (bez upisanog tereta). To znači da će za cijelu operaciju prijenosa dionica J&T banka potrošiti četiri milijuna kuna.

Izvješće o primjerenosti utvrđene otpremnine u svojstvu ovlaštenog sudskog vještaka napravila je tvrtka DTTC Consulting i revizija, koju je za taj posao imenovao varaždinski Trgovački sud.

Inače, J&T banka za 2019. je iskazala dva mil. kuna neto dobiti, a rasporedit će je za djelomično pokriće prenesenih gubitaka iz prijašnjih godina.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Novinari mogli bi malo popratiti ovu temu, kao da se nikad nije dogodilo, istiskivanje nije provedeno… istražite malo, kako to, kako to

U stvari, najveći problem je što daju crkavicu .

 

Apsolutno kriminalno ponašanje.

https://www.zakon.hr/z/360/Zakon-o-preuzimanju-dioni%C4%8Dkih-dru%C5%A1tava

 

ciljno dioničko društvo mora imati dionice uvrštene na tržištu, dionice bpba su izvrštene 2017.

“Za proces tzv. squeeze-outa u varaždinskoj banci zakonske su pretpostavke ispunjene jer praška banka, inače članica J&T financijske grupacije, izravno i posredno raspolaže s više od 95% glasova u glavnoj skupštini.

Osim 25,35 milijuna dionica u izravnom vlasništvu, putem Alternative upravljanje (sa 100% vlasništva) drži i dodatnih 3,57 milijuna dionica, što zajedno predstavlja 94,2% temeljnog kapitala, ali i (računajući trezorske dionice) 96% ukupnog broja glasova.”

 

U zakonu stoji da bi se primijenila navedena mogućnost squeeze outa, potrebno je ispuniti sljedeće uvjete:

– dionice koje se odnose na najmanje 95% temeljnog kapitala…

a ne na 95% glasova na glavnoj skupstini ?!

New Report

Close