J&T banka istiskuje male dioničare. Što je motiv?

Autor: Jadranka Dozan , 20. svibanj 2020. u 07:47
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

‘Mali’ drže 1,2 milijuna dionica, što predstavlja 4% glasova. Česi su im namijenili otpremninu od 3,31 kn, prijenos će ih stajati 4 milijuna.

Većinski vlasnici varaždinske J&T banke odlučili su potpuno isplatiti preostale manjinske dioničare. Jedna od predloženih odluka za glavnu skupštinu sazvanu za kraj lipnja je, naime, i istiskivanje manjinskih dioničara uz isplatu otpremnine od strane češke J&T banke kao glavnog dioničara.

U skupštinskom pozivu navode se samo tehničke pojedinosti, ali među bankarima se taj potez tumači namjerom da se ovdašnja banka u drugom koraku pretvori u podružnicu.

Za proces tzv. squeeze-outa u varaždinskoj banci zakonske su pretpostavke ispunjene jer praška banka, inače članica J&T financijske grupacije, izravno i posredno raspolaže s više od 95% glasova u glavnoj skupštini.

Osim 25,35 milijuna dionica u izravnom vlasništvu, putem Alternative upravljanje (sa 100% vlasništva) drži i dodatnih 3,57 milijuna dionica, što zajedno predstavlja 94,2% temeljnog kapitala, ali i (računajući trezorske dionice) 96% ukupnog broja glasova.

Preostalih 1,2 milijuna dionica u rukama je manjinskih dioničara. Njima je glavni dioničar namijenio otpremninu u iznosu 3,31 kunu po dionici (bez upisanog tereta). To znači da će za cijelu operaciju prijenosa dionica J&T banka potrošiti četiri milijuna kuna.

Izvješće o primjerenosti utvrđene otpremnine u svojstvu ovlaštenog sudskog vještaka napravila je tvrtka DTTC Consulting i revizija, koju je za taj posao imenovao varaždinski Trgovački sud.

Inače, J&T banka za 2019. je iskazala dva mil. kuna neto dobiti, a rasporedit će je za djelomično pokriće prenesenih gubitaka iz prijašnjih godina.

Komentari (4)
Pogledajte sve

U stvari, najveći problem je što daju crkavicu .

 

Apsolutno kriminalno ponašanje.

https://www.zakon.hr/z/360/Zakon-o-preuzimanju-dioni%C4%8Dkih-dru%C5%A1tava

 

ciljno dioničko društvo mora imati dionice uvrštene na tržištu, dionice bpba su izvrštene 2017.

“Za proces tzv. squeeze-outa u varaždinskoj banci zakonske su pretpostavke ispunjene jer praška banka, inače članica J&T financijske grupacije, izravno i posredno raspolaže s više od 95% glasova u glavnoj skupštini.

Osim 25,35 milijuna dionica u izravnom vlasništvu, putem Alternative upravljanje (sa 100% vlasništva) drži i dodatnih 3,57 milijuna dionica, što zajedno predstavlja 94,2% temeljnog kapitala, ali i (računajući trezorske dionice) 96% ukupnog broja glasova.”

 

U zakonu stoji da bi se primijenila navedena mogućnost squeeze outa, potrebno je ispuniti sljedeće uvjete:

– dionice koje se odnose na najmanje 95% temeljnog kapitala…

a ne na 95% glasova na glavnoj skupstini ?!

imaju li trezorske dionice pravo glasa?

New Report

Close