Izvješća kompanija ‘ugasila’ pozitivan trend CROBEX-a

Autor: Poslovni dnevnik , 03. svibanj 2020. u 22:00
Među sektorskim indeksima, najviše je na gubitku bio turistički, oslabivši gotovo 2 posto/PATRIK MACEK/PIXSELL

Većina kompanija izvijestila je da zbog koronakrize ne može sa sigurnošću procijeniti kakvo će im biti poslovanje u idućim mjesecima.

Dionički indeks Zagrebačke burze objavom financijskih izvješća nije uspjela održati pozitivan trend i ostvariti rast i drugi tjedan zaredom.

Na domaćem dioničkom tržištu protekloga tjedna CROBEX indeksi pali su nakon objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prvo tromjesečje, od kojih je većina izvijestila da zbog koronakrize ne može sa sigurnošću procijeniti kakvo će im biti poslovanje u idućim mjesecima.

Dobitnice Ingra i Petrokemija

Tako je CROBEX prošloga tjedna pao 1,32 posto, na 1544 boda, a CROBEX10 za 0,9 posto, na 953 boda. Među sektorskim indeksima, najviše je na gubitku bio turistički, potonuvši 1,92 posto, dok je najviše porastao građevinski, za 2,97 posto. N

ajveće dobitnice među likvidnijim izdanjima bile su dionice Ingre, sa skokom cijene za 15 posto, na 4,6 kuna te Petrokemije, za 14,5 posto, na 75,8 kuna. Redovni promet dionicama iznosio je 34,6 milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna manje nego u tjednu ranije. Najveći promet u redovnom trgovanju ostvaren je dionicom Valamara, 6,9 milijuna kuna. Pritom joj je cijena pala 2,58 posto, na 22,7 kuna.

34,6

milijuna kuna iznosio je redovni promet dionicama što je otprilike 1,5 milijuna manje nego u tjednu ranije

Ta najveća turistička kompanija objavila je da je u prvom tromjesečju ostvarila 49 milijuna kuna ukupnih prihoda ili 5 posto manje nego u isto vrijeme prošle godine, dok je operativni gubitak smanjen na 104 milijuna kuna uslijed poduzetih mjera štednje na svim razinama poslovanja.

A uslijed krize izazvane pojavom Covida-19 i zatvaranja objekata od 15. ožujka ove godine, procjenjuje se će njezin operativni gubitak do kraja svibnja 2020. iznositi 110 do 120 milijuna kuna.

Većina izdanja pala

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 4,7 milijuna kuna i padom cijene za 0,3 posto, na 165 kuna. Uprava kompanije u izvješću napominje da zbog velike razine nesigurnosti i volatilnosti, nije moguće s pouzdanom točnošću predvidjeti financijske izglede te je stoga svoje projekcije za 2020. godinu stavila u razmatranje.

I u Podravci, čiji su prihodi od prodaje na razini grupe uvećani za 20,8 posto, na 1,2 milijarde kuna, napomenuli su da je utjecaj budućih trendova na poslovanje u 2020. godini sada vrlo teško procijeniti. Protekloga tjedna na domaćem tržištu trgovalo se s 58 izdanja, pri čemu je njih 21 ostvarilo porast cijene u odnosu na tjedan ranije, 30 pad, dok sedam nije zabilježilo cjenovnu promjenu.

Komentirajte prvi

New Report

Close