Između 25 i 150 milijardi dolara poticaja mali ulagači mogli bi ‘ulupati’ u dionice

Autor: Tomislav Pili , 11. ožujak 2021. u 22:00
Analitičari smatraju da će 1400 dolara svakom Amerikancu potaknuti rast cijena dionica/REUTERS

Istraživanje Deutsche Bank među 430 malih ulagača pokazalo je da u prosjeku planiraju 37 posto novca od poticaja uložiti na burzi.

Dio gotovine koji će dobiti svaki Amerikanac u sklopu odobrenog paketa ekonomskih poticaja završit će i na burzi, smatraju tamošnji analitičari. Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je “povijesnu pobjedu” Amerikanaca nakon što je Kongres usvojio jedan od najvećih paketa ekonomske pomoći u američkoj povijesti vrijedan 1,9 bilijuna dolara.

Unatoč protivljenju republikanaca koji osuđuju ekstravagantnu i loše ciljanu potrošnju, članovi Zastupničkog doma odobrili su zakon sa 220 glasova za i 211 protiv.

Povijesni plan

“Povijesni” plan između ostalog predviđa 400 milijardi dolara kako bi veći dio Amerikanaca primio 1400 dolara pomoći, 350 milijardi za pomoć saveznim i lokalnim vlastima, proširenje olakšica na djecu i veća izdvajanja za program cijepljenja. Tu je program pomoći u hrani te u stanovanju.

Što se tiče novčane pomoći, 1400 dolara dobit će svaki Amerikanac koji živi sam i zarađuje manje od 80.000 dolara godišnje, odnosno par sa godišnjom zaradom manjom od 160.000 dolara.

350

milijardi dolara mogla bi vrijediti potražnja za dionicama kućanstava u 2021.

“Mislim da će mnogo tog novca završiti na dioničkom tržištu i smatram da je to, ako ništa drugo, poticaj za rast cijena dionica”, kazao je za Reuters Randy Frederick, potpredsjednik za trgovanje u tvrtki Charles Schwab.

Istraživanje Deutsche Bank među 430 malih ulagača pokazalo je da u prosjeku planiraju 37 posto novca od poticaja uložiti izravno u dionice.

Aktivni na forumima

U tom slučaju u američke dionice moglo bi se sliti između 25 milijardi dolara – ako ulože samo ulagači koji trguju preko internetskih platformi – do 150 milijardi dolara ako svi primatelji pomoći ulože 37 posto u dionice, ističe Parag Thatte, analitičar Deutsche Banka.

Zanimljiva je i pretpostavka financijaša s Wall Streeta da će glavninu tog novca uložiti mlađi mali investitori. Randy Frederick kaže kako su mlađi Amerikanci uglavnom o donjem dijelu prihodovne ljestvice, pa je vjerojatnije da će uglavnom biti prikladni za dobivanje poticaja.

S obzirom na njihovu aktivnost na društvenim mrežama i forumima, u tom slučaju može se očekivati dodatni rast dionica popularnih među malim ulagačima, poput GameStopa.

Banka Goldman Sachs nedavno je povećala svoju ovogodišnju procjenu neto potražnje za dionicama među kućanstvima sa 100 na 350 milijardi dolara, odražavajući “brži ekonomski rast, niske kamatne stope, novčane poticaje i povećanu aktivnost malih ulagača početkom 2021. godine”.

Komentirajte prvi

New Report

Close