Izbrisani kratkotrajni dobici dok burze ulaze u tradicionalno loš mjesec

Autor: Poslovni dnevnik , 05. rujan 2022. u 22:00
Rujan i veljača su jedini mjeseci u kojima tržište u prosjeku bilježi pad/Reuters

Početak tjedna naznačio nastavak negativnog niza na svjetskim dioničkim tržištima.

Europske burze snažno je u ponedjeljak pogodila vijest da plin i dalje ne teče plinovodom Sjeverni tok 1.

Paneuropski indeks STOXX 600 oko 14.30 sati bio je u minusu 1,2 posto, a najveći udar od 2,6 posto pada proživljavalo je njemačko dioničko tržište s obzirom da je ta država najizloženija ruskom plinu.

Time je nastavljan negativni sentiment na burzama koji traje već nekoliko tjedana. Na svjetskim su burzama cijene dionica oštro pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer će središnje banke nastaviti s povećanjem kamatnih stopa kako bi suzbile inflaciju, a to će usporiti rast gospodarstava.

Powellov prioritet
Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 3 posto, na 31.318 bodova, dok je S&P 500 potonuo 3,3 posto, na 3924 boda, a Nasdaq indeks 4,2 posto, na 11.630 bodova.

Najveća svjetska burza cijeli je tjedan bila pod pritiskom jer su ulagači bili pod dojmom nedavnih komentara predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella da je potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu i da nema brzog lijeka protiv rasta cijena.

Zbog toga se, naime, ulagači plaše da će Fed povećati kamate više nego što se očekivalo i da će razdoblje povišenih kamata potrajati dulje nego što se očekivalo. “Powellov je prioritet suzbijanje inflacije, a to koliko će Fed biti agresivan u povećanju kamatnih stopa ovisi o budućim makroekonomskim podacima”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder. Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a dodatno će ih povećati i na sjednici u rujnu.

2,6

posto vrijednosti gubio je jučer poslijepodne njemački indeks DAX

Prema procjenama na tržištu novca, postoji oko 70 posto izgleda da će Fed u rujnu kamate povećati za 0,75 postotnih bodova. Procjenjuje se, također, da bi do kraja godine mogle iznositi 3,7 posto, a do ožujka iduće godine i 4 posto.

I niz drugih čelnika središnje banke poručio je da podržava oštro povećanje kamata kako bi se suzbila inflacija.

Tako je Loretta Mester, predsjednica ogranka Feda u Clevelandu, kazala da će središnja banka morati povećati kamate iznad 4 posto početkom iduće godine i držati ih neko vrijeme na toj razini kako bi svela inflaciju na ciljane razine Feda, a da zbog toga rastu rizici od recesije.

Splasnuo entuzijazam
Ulagače su u petak ponešto ohrabrili podaci o zapošljavanju, koji su pokazali da je stopa nezaposlenosti u kolovozu porasla s 3,5 na 3,7 posto, dok su plaće porasle sporije nego što se očekivalo. To je podržalo nadu da inflacijski pritisci popuštaju, no entuzijazam je ubrzo splasnuo, pa su i taj dan indeksi završili u minusu.

Nakon oštrog pada u prvoj polovici godine, od polovice lipnja do polovice kolovoza S&P 500 indeks snažno je porastao i dosegnuo najviše razine u četiri mjeseca. No, od tada je tržište ponovno u silaznoj putanji.

“Posljednjih je tjedana tržište vrlo nestabilno jer se ulagači plaše da je nedavni snažni rast cijena dionica bio samo uspon na tržištu ‘medvjeda’ i da predstoji novi pad”, kaže Tim Ghriskey.

Nervozi na tržištu pridonosi i ulazak u rujan, što je obično vrlo slab mjesec za tržišta dionica. “Rujan je obično najslabiji mjesec u godini. Rujan i veljača su jedini mjeseci u kojima tržište u prosjeku bilježi pad, no rujan je jedini mjesec u godini u kojemu je dosad u povijesti bilo zabilježeno više padova nego uspona tržišta”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA. 

Komentirajte prvi

New Report

Close