Investitori se povlače iz rizičnih investicija, evo koja ulaganja trenutno smatraju sigurnijima

Autor: Tomislav Pili , 21. listopad 2023. u 08:10
Foto: Pixabay

Nakon Wall Streeta, jučer su potonule azijske i europske burze.

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica pale, kao i jučer na Wall Streetu, dok ulagači prate situaciju na Bliskom istoku i kvartalne poslovne rezultate kompanija. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je prijepodne u minusu 0,7 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,95 posto, na 7515 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,26 posto, na 15.055 bodova, a pariški CAC 1,06 posto, na 6895 bodova.

U očekivanju Powella

Osim poslovnih rezultata kompanija i situacije na Bliskom istoku, u fokusu ulagača jučer je bio govor predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella, za kojeg se očekivalo da će znatnije utjecati na tržišta. I na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je jučer ujutro u minusu 1,4 posto.

Tako tržišta prate pad Wall Streeta u srijedu, gdje je Dow Jones oslabio 0,98 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,34, a Nasdaq indeks 1,62 posto. Posljedica je to ponovnog rasta prinosa na američke državne obveznice jer bolji nego što se očekivalo gospodarski podaci podržavaju tezu da bi inflacija mogla ostati povišena, pa bi i kamatne stope američke središnje banke ostale povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo.

Prinosi bez rizika

A viši prinosi na obveznice smanjuju privlačnost dionica jer ulagačima nude dobre prinose bez ikakvog rizika. Ulagači nisu skloni riziku i zbog toga što se plaše eskalacije sukoba između Izraela i Palestinaca nakon zračnog napada na bolnicu u Gazi u kojoj je poginulo nekoliko stotina Palestinaca.

Lokalne vlasti tvrde da je to učinio Izrael, dok Izrael tvrdi da je to učinila palestinska organizacija Islamski džihad.

U takvim okolnostima ulagači se povlače iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, i traže utočište za svoj kapital u investicijama koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena, kao što su američki dolar i zlato.

Zbog toga se cijena unce zlata kreće blizu najviše razine u dva mjeseca, oko 1950 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close