Investitori očekuju rast svih vrijednosnica u III. kvartalu

Autor: Poslovni dnevnik , 16. srpanj 2014. u 09:59
Ulagačima po prvi puta najveća prijetnja nije likvidnost već rezultati kompanija/FOTOLIA

Od domaćih dionica ispitanici i dalje imaju najpozitivnija očekivanja od povlaštenih dionica Adrisa, Arenaturista i Valamara.

Investitori imaju pozitivna očekivanja od svih vrsta vrijednosnica u trećem tromjesečju ove godine pokazala je kvartalna anketa profesionalnih investitora iCapitala.

Štoviše, rezultat sentimenta indeksa iz ankete za 3. kvartal ove godine iznosi 18,12%, što je snažan pozitivan stav investitora u odnosu na negativnih 2,41% u drugom tromjesečju. Investitori su u trećem kvartalu 2014. iskazali još pozitivnije stajalište prema tržištu dionica (48,48% u odnosu na 29,96% u kvartalu ranije), dok su smanjena negativna očekivanja prema tržištima obveznica (-2,47%) i novca (-7,41%).Glavnina hrvatskih profesionalnih investitora priliku za rast domaćeg tržišta kapitala vidi u potencijalnim preuzimanjima u regiji, zbog čega glavnina njih očekuje rast vrijednosti CROBEX-a u sljedeća tri mjeseca. Adrisovo preuzimanje Croatia osiguranja i dalje je najaktualnija tema na domaćem tržištu.

 

47posto

investitora smatra da će BDP pasti od 1 do 0,5 posto

Rast cijena redovnih i povlaštenih dionica Croatia osiguranja i Adris Grupe je vjerojatno ulilo dodatni optimizam kod ulagača.Ispitanici su također iskazali blagi optimizam prema kretanjima DAX-a i S&P500 u sljedeća tri mjeseca. Istodobno, ulagači kao najnegativniji moment na dulji, ali i kraći rok više ne ističu slabu likvidnost tržišta, već rezultate kompanija. Od domaćih dionica ispitanici i dalje imaju najpozitivnija očekivanja od povlaštenih dionica Adrisa, Arenaturista, Valamar Adria Holdinga, Leda i Podravke. Ingra je i dalje dionica kod koje u najvećoj mjeri prevladava pesimistični sentiment, a izdvojili su i Dalekovod. Mišljenje ispitanika o kretanju hrvatskog BDP-a za 2014. godinu i dalje je negativno, kao i u prošlom kvartalu. Ipak, investitori su sada ravnomjerno podijeljeni na pad od između 1% i 0,5% (što 47% ispitanika smatra vjerojatnim scenarijem) te na pad između 0,5% i 0% (također 47% ispitanika).

Ispitanici se ipak slažu da bi ovogodišnji pad BDP-a trebao biti manji od prošlogodišnjih -1%, prvenstveno zbog oporavka izvoza. Istaknuli bismo da bi zbog kišovitog lipnja i slabijeg dolazaka turista vrlo lako moglo doći do promjene sentimenta u trećem kvartalu.Kada je pak riječ o vrednovanju hrvatskog tržišta dionica, većina stručnjaka (njih 47%) smatra da je hrvatsko dioničko tržište fer vrednovano, što je ipak vrlo blago smanjenje optimizma u usporedbi s prethodnim kvartalom, kada je 50% ispitanika smatralo da je tržište fer vrednovano. Zanimljivo je da samo 5% manje ispitanika smatra kako je tržište podcijenjeno, vjerojatno zbog niske likvidnosti na koje upućuju i P/E omjeri. Samo 12% ispitanika drži da je hrvatsko tržište dionica precijenjeno.

Kretanje tečaja

Teško da će euro preko 7,57 kuna

Čak 47% ispitanika očekuje da će se tečaj kune u odnosu na euro u sljedeća tri mjeseca nastaviti kretati na razinama između 7,52 i 7,57, dok 35% anketiranih ulagača smatra da bi tečaj mogao doseći razinu 7,57-7,62. Povijesno gledano mjeseci na koje se odnose projekcije i očekivanja predstavljaju vrhunac turističke sezone, dakle razdoblje iznimnih deviznih priljeva, i to prvenstveno eura. Ipak, kišno vrijeme početkom drugog kvartala dovelo je vjerojatno do slabijeg broja dolazaka turista i kmanjeg priljeva deviza. Promatrajući očekivanja glede kretanja tečaja eura u odnosu na dolar u sljedeća tri mjeseca, glavnina ispitanika i dalje vide tečaj u rasponu od 1,33 do 1,36 (njih 65%), dok tek manji dio njih (29%) očekuje da bi tečaj mogao ojačati na razinu između 1,36 i 1,39. Očekivanja prema kretanju tečaja eura u odnosu na švicarski franak u sljedeća tri mjeseca pokazuju da najveći broj ispitanika vidi tečaj na razinama između 1,20 i 1,22 (76%).

Komentari (3)
Pogledajte sve

Naglasak je na….. S V I H ? ……..i ovih i onih, i stečajnih i predstečajnih, i u gubicima i bez dividendi….. mi smo zemlja snova..

smijurija…

Koji su to profesionalni investitori i stručnjaci? Kako je anketa rađena?

New Report

Close