InterCapitalovi ETF-ovi u dva mjeseca među najlikvidnijima na burzi

Autor: Poslovni dnevnik , 19. siječanj 2021. u 22:00
Oba fonda zabilježili su pozitivne prinose od osnutka/SHUTTERSTOCK

Prosječni dnevni volumen trgovanja ETF-a koji prati kretanje domaćeg indeksa iznosio je gotovo pola milijuna kuna, a slovenskog gotovo 250.000 kuna.

InterCapitalovi investicijski fondovi čijim se udjelima trguje na burzi (ETF) u dva mjeseca od pokretanja postali su jedni od najlikvidnijih izdanja na Zagrebačkoj burzi.

K tome, ulagačima su donijeli i dvoznamenkaste prinose. Kako su priopćili iz InterCapital Asset Managementa (ICAM), njihovi ETF-ovi, od pokretanja 17. studenog prošle godine, po volumenu trgovanja našli su se među prvih 10 po redovnom prometu na Zagrebačkoj burzi, čime se ubrajaju u njezina najlikvidnija izdanja.

Zaključno s 13. siječnjom ove godine, ukupan promet trgovanja InterCapital CROBEX10TR UCITS ETF-om iznosio je gotovo 15 milijuna kuna, a InterCapital SBI TOP UCITS ETF-om 8,5 milijuna kuna.

Dakle, prosječni dnevni volumen trgovanja ETF-a koji prati kretanje domaćeg indeksa iznosio je gotovo pola milijuna kuna, dok je prosječni dnevni volumen trgovanja ETF-om vezanog za indeks Ljubljanske burze iznosio gotovo 250.000 kuna.

U oba slučaja radi se o iznimno likvidnom ulaganju uz najmanji cjenovnu razliku između ponude i potražnje na tržištu, ističu iz ICAM-a. Ukupna imovina „hrvatskog ETF-a“ trenutno iznosi 19,5 milijuna kuna, a „slovenskog“ 9 milijuna kuna.

U skladu s pozitivnim kretanjem na regionalnim dioničkim tržištima krajem 2020. godine, i ETF-ovi su zabilježili pozitivne prinose od osnutka.

Tako je InterCapital CROBEX10TR UCITS ETF ostvario je prinos od 8,8 posto, a InterCapital SBI TOP UCITS ETF-a prinos od čak 14 posto.

Podsjetimo, investicijski fondovi čijim se udjelima trguje na burzi najbrže su rastući segment investicijskih fondova na globalnom planu zbog pasivne strategije upravljanja koja nudi niske naknade, a istovremeno jamči prinos u skladu s izvedbom cijelog tržišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close