I M+ priprema održivu obveznicu, ‘plafon’ 60 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 01. lipanj 2022. u 14:06
I prošlogodišnjem SPO-u na Zagrebačkoj burzi M+ grupa prikupila je 105 svježih milijuna kuna/M. Tironi/PIXSELL

M+ odlučio se slijediti trend koji već duže dominira korporativnim obvezničkim tržištem u razvijenim zemljama, a riječ je o obveznicama povezanim s održivim poslovanjem.

Niti 10 dana nakon što je predsjednik Uprave M+ grupe Darko Horvat upravo u Poslovnom dnevniku najavio da ta kompanija priprema novi manevar na domaćem tržištu kapitala, jučer je i službeno objavljeno o čemu je konkretno riječ.

Putem Zagrebačke burze grupacija je objavila kako razmatra mogućnost izdavanja obveznice ukupnog nominalnog iznosa do maksimalno 60 milijuna eura uz jednokratno dospijeće glavnice nakon pet godina i uvrštenje na Službeno tržište ZSE.

Što se samog karaktera planiranog izdanja tiče, M+ odlučio se slijediti trend koji već duže dominira korporativnim obvezničkim tržištem u razvijenim zemljama, a riječ je o obveznicama povezanim s održivim poslovanjem (Sustainability-Linked Bonds).

Da se M+ okuša u ovakvom tipu izdanja Uprava je odluku donijela jučer, a istoga dana operaciji je zeleno svijetlo dao i Nadzorni odbor kompanije.

“Razmatrano izdanje i uvrštenje Obveznica provest će se isključivo podložno prihvatljivim tržišnim uvjetima te uz uvjet ishođenja svih regulatornih odobrenja u skladu s primjenjivim propisima”, napomenuli su jučer u M+ grupi.

Podsjetimo, prošlog je ljeta ova grupacija odradila sekundarnu javnu ponudu dionica (SPO) uslijed koje su na Zagrebačkoj burzi prikupili svježih 105 milijuna kuna, a pritom su ponovo privukli kapital obveznih i dobrovoljnih mirovinski fondovi i drugih institucionalni investitora, ali i privatnih ulagača.

Prošle godine prihodi kompanije bili su nadomak 800 milijuna kuna, dok je u prvom ovogodišnjem kvartalu dosegnut iznos od 297 milijuna kuna, što je oko 50% više nego u isto vrijeme godinu ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close