HT s petinu manjom dobiti, ali ulaže triput više od svih rivala

Autor: Ana Blašković , 24. veljača 2021. u 22:00
Kostas Nebis, šef Uprave HT-a rezultat objašnjava posljedicama pandemije i utjecajem na turizam/PD

Unatoč neizvjesnom okruženju u HT-u smatraju da će ostvariti zacrtane planove za 2021. godinu.

Hrvatski telekom ostvario je 588,3 milijuna kuna konsolidirane neto dobiti u 2020., petinu manje nego 2019. Uprava kompanije na čelu s Kostasom Nebisom lanjski rezultat objašnjava posljedicama epidemije koronavirusa, utjecajem na turizam te, unatoč svemu, nastavkom investicijskog ciklusa vrijednog 1,82 milijarde kuna.

Konsolidirani poslovni prihodi HT-a i sedam tvrtki pod kišobranom grupacije dosegnuli su 7,55 milijardi kuna, oko 330 milijuna kuna manje (-4,3%) nego prije godinu dana. Pad je bio nešto blaži na ukupnim prihodima, 3,8 posto, te su oni iznosili 7,59 milijardi kuna što je bolje od ranijih očekivanja.

Ukupni rashodi smanjeni su oko 120 milijuna kuna u protekloj godini, na 6,88 milijardi kuna.

“Suprotno tržišnim kretanjima Hrvatski telekom nastavio je reinvestirati 25 posto svojih prihoda i ulagati tri puta više od ostatka tržišta zajedno. Tim ulaganjima pružena je podrška gospodarstvu da se vrati na put rasta te su, također, ključna za budući uspjeh HT-a”, priopćila je kompanija.

Dodaje da je lani optičkom mrežom pokriveno više od 75.000 kućanstava, a investicije u optiku porasle su više od 50 posto u odnosu na 2019. godinu. Pokretanje 5G mreže krajem listopada znači “novo poglavlje digitalizacije u Hrvatskoj”, a dosad je njome pokriveno 17 gradova i 1,2 milijuna stanovnika.

“Zbog različite kombinacije poslova i sporijeg pada prihoda, produljenja ograničavajućih poslovnih mjera u četvrtom tromjesečju i potresa koji su pogodili Hrvatsku, zabilježili smo manju maržu EBITDA-e nakon najmova u usporedbi s izgledima”, kažu.

EBITDA je manja za 170 milijuna kuna (-5,9%) zbog pada u Hrvatskoj i Crnoj Gori zbog Covida 19 te izostanka jednokratnog učinka iz 2019. EBITDA marža iznosila je 36,7 posto, no nakon šest kvartala uzastopnog pada u zadnjem tromjesečju porasla je 1,2 posto na godišnjoj razini.

Unatoč neizvjesnom okruženju u HT-u smatraju da će ostvariti zacrtane planove za 2021. što znači pad prihoda za “srednji do visoki jednoznamenkasti broj”, rast EBITDA marže u odnosu na 2020. te 1,6 milijardi kuna novih ulaganja, dok u regiji nastavljaju skenirati akvizicijske prilike.

Nakon objave rezultata dionica HT-a je u srijedu izgubila 0,27 posto na vrijednosti te je u rano poslijepodne njome trgovano po 182 kune.

Komentirajte prvi

New Report

Close