Hrvatske dionice najmanje podcijenjene u regiji?

Autor: Tin Bašić , 11. siječanj 2013. u 11:38
Omjer tržišne kapitalizacije i BDP-a veći od 100% ukazuje da je pojedino tržište precijenjeno, dok vrijednost ispod 50% signalizira podcijenjenost, ali neki ga analitičari nazivaju varljivim

Omjer tržišne kapitalizacije dionica na ZSE i bruto domaćeg proizvoda za 2011. iznosio je 41%, u Sloveniji 13%, a u Poljskoj 27%.

Hrvatsko tržište dionica najmanje je podcijenjeno u odnosu na regionalna.

Kad se promatra omjer tržišne kapitalizacije dionica na Zagrebačkoj burzi i bruto domaćeg proizvoda za 2011. godinu, iznosio je 41 posto. Statistiku tog omjera već godinama vodi Svjetska banka, a te godine za Sloveniju je iznosio je 13 posto, za Srbiju 18 posto, Poljsku 27 posto, Mađarsku 13 posto te 18 posto za Češku.Prema mišljenju jednog od najpoznatijih svjetskih investitora – Warrena Buffetta, taj omjer spada među najbole pojedinačne valuacijske mjere tržišta, piše portal iCapital.hr. Rezultat veći od 100 posto ukazuje da je tržište precijenjeno, dok vrijednost ispod 50 posto signalizira podcijenjenost. "Procijenimo li razinu hrvatskog BDP-a za 2012. (pad od 1,8 do 2%) uz tržišnu kapitalizaciju nižu 2,2 posto, omjer ostaje na istoj razini kao i godine prije, dakle 41 posto", piše iCapital.hr dodajući da se navedeni podaci korisni jer pokazuju sentiment na tržištu.

Goran Vorkapić iz Centar banke kaže da bi ulagači sad trebali ozbiljno razmotriti investiranje u dionice, no tu odluku bi trebali donijeti temeljem detaljnih analiza, a ne samo ovisno o vrijednosti jednog omjera. "Taj omjer može nas navesti na krive zaključke. Na nerazvijenim tržištima relativno mali broj kompanija kotira na burzi pa je u tom slučaju omjer nizak.  S druge strane, na burzi može kotirati dionica kompanije koja uopće ne posluje u toj državi stoga ne mora postojati izravna poveznica između vrijednosti kompanije i BDP-a države", objašnjava Vorkapić navodeći primjer tvrtke koja može poslovati isključivo u Kini, a izlistati dionicu u Njemačkoj. Time bi se povećala kapitalizacija burze u Njemačkoj, iako kompanija nema veze s BDP-om te države, zbog čega bi došlo umjetnog rasta omjera, što bi lažno ukazivalo na precijenjenosti. Ipak, kaže da bi taj omjer mogao biti koristan u usporedbi vrijednosti za istu državu u različitim razdobljima. "Pritom treba voditi računa o promjenama tržišne kapitalizacije burze zbog IPO-a odnosno delistiranja dionica čime također dolazi do umjetnog mijenjanja omjera", kaže Vorkapić.

Hrvatsko tržište kapitala specifično je po tome, kaže Milan Senjanović iz Hypo Investa, što su dionice mnogih kompanija bile su "prisilno" uvrštene na burzu (bivša JDD kotacija, op.a.) čime su povećale ukupnu kapitalizaciju, a s velikim brojem njih se praktički uopće ne trguje. "Mnogo je bolje eventualnu podcijenjenost tržišta promatrati kroz primjerice omjer cijene i zarade po dionici (P/E). Prema tom pokazatelju, domaći indeks s vrijednosti 12,8 je nešto skuplji od ostalih u okruženju i otprilike u ravnini s prosjekom razvijenih dioničkih tržišta. Prema tom pokazatelju naše tržište ne možemo smatrati podcijenjenim usprkos snažnom padu cijena proteklih godina", zaključuje i upozorava da podcijenjenost tržišta može biti varljiva stvar za ulagače i da je danas oprez pri ulaganju neusporedivo važnije nego prije krize. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Bitno je da imate stabilnu strukturu portfelja koja vas neće dovesti do toga da u krizi morate prodavati dionice po najnižim cijenama. To se neće dogoditi ako imate dionice koje imaju dividendni prinos, ako niste zaduženi, ne smijete biti u margin kreditima s dionicama, i ako imate stabilne kompanije iz necikličkih industrija, ta će imovina opet vrijediti za nekoliko godina, tako da se može dogoditi da iz krize iziđite još bogatiji, još moćniji. To što psihološki izgleda jako loše kad novac ide gore-dolje, ne bi trebalo brinuti, treba vidjeti nekakav rad u pet-deset godina.

Predlaže li to Poslovni investitorima da se okrenu drugim tržištima?


Brokeri su nanjušili skok dionica prije ulaska u EU pa sada su nasli kojeficjent sa kojim misle objasnit ljudima da im prodaju svoje dionice

a Hrvatske dionice nikad jeftinije

Većina dionica u Hrvatskoj, s obzirom na ukupne makroekonomske pokazatelje, nije prejeftina. Odnosno, ima potencijal za rast, ali ni približno koliko su dionice bile jeftine početkom 2000-tih godina. Također smatram da je ispravno ulagati na duži rok, a to konkretno znači da bi se trebao ulagati samo višak likvidnih sredstava.

http://www.fondovi.hr/vijesti/kristijan-floricic-samo-stednjom-ne-moze-se-izaci-iz-krize/ [emo_namigusa]

Brokeri su nanjušili skok dionica prije ulaska u EU pa sada su nasli kojeficjent sa kojim misle objasnit ljudima da im prodaju svoje dionice

a Hrvatske dionice nikad jeftinije

New Report

Close