Hanfa naložila objavu ponude za preuzimanje dionica Tehnike

Autor: Tomislav Pili , 05. travanj 2021. u 22:00
Obveza je nastala za tvrtku LRE te B. Horvačića, B. Poljančića i Z. Zlopašu/TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Regulator je naložio da LRE te navedeni trojac u roku od 90 dana podnesu zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na prošlotjednoj je sjednici donijela rješenje kojim se utvrđuje da je za tvrtku Luxury Real Estate (LRE) te Bojana Horvačića, Borana Poljančića i Zvonimira Zlopašu nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje građevinske kompanije Tehnika.

Regulator je naložio da LRE te navedeni trojac u roku od 90 dana podnesu zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje.

Podsjetimo, LRE je pojedinačno najveći dioničar Tehnike s 20 posto udjela, a stekao ih je u srpnju 2019. otkupom gotovo 38.0000 dionica, procijenjene vrijednosti oko 10 milijuna kuna, od Tehnike ESOP.

Direktor LRE-a je Zvonimir Zlopaša koji je i predsjednik Nadzornog odbora Tehnike. Prema javno dostupnim podacima, LRE je osnovala tvrtka Zhongya u vlasništvu skupine kineskih poduzetnika.

Nadzorom je Hanfa utvrdila da je LRE davao pozajmice direktoru i članu Uprave Tehnike Bojanu Horvačiću te Boranu Poljančiću, a koje su oni zatim koristili za kupnju dionica te građevinske kompanije putem investicijskih društava.

Tijekom nadzora Hanfe utvrđeno je da je LRE stekao 37.891 dionicu od Tehnika ESOP, što predstavlja 20 posto udjela. Bojan Horvačić drži 19.921 dionicu ili 10,51 posto udjela, Boran Poljančić drži 8261 dionicu, odnosno 4,36 posto, a Zvonimir Zlopaša drži 10 dionica ili 0,00528 posto udjela.

“To znači da navedene osobe na dan nastanka obveze 5. srpnja 2019. zajedno drže 66.083 dionica, što je 34,87 posto udjela u temeljnom kapitalu, čime je prijeđen kontrolni prag od 25 posto kada prema ZPDD-u nastaje obveza objavljivanja ponude za preuzimanje”, navodi Hanfa.

Komentirajte prvi

New Report

Close