Globalne burze imune su na brexit bez dogovora, ali jedini veliki gubitnik bit će funta

Autor: Tomislav Pili , 15. prosinac 2020. u 22:00
Britanski izlazak bez sporazuma značajan je događaj samo za funtu na globalnom valutnom tržištu/SHUTTERSTOCK

‘Tvrdi brexit’ vjerojatno će rezultirati snižavanjem ključne kamatne stope Banke Engleske na 0,1 posto.

Globalna dionička i obveznička tržišta jedva će i primijetiti da je Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz Europske unije bez trgovinskog sporazuma, smatraju inozemni analitičari.

Velika previranja u tom se slučaju očekuju samo na valutnom tržištu gdje će tečaj funte biti veliki gubitnik.

Tečaj funte u utorak je blago oslabio prema dolaru nakon skoka u ponedjeljak, potaknutom viješću da će Britanija i Europska unija nastaviti pregovore i pokušati postići dogovor o budućim trgovinskim odnosima.

Više prostora za pad

Oko podneva funtom se trgovalo po 1,3325 dolara, više-manje nepromijenjenom tečaju u odnosu na prethodno zatvaranje.

Kako piše CNBC, valutni analitičari očekuju da će vrijednost britanske valute nastaviti rasti ako London i Bruxelles tijekom ovoga tjedna postignu dogovor o trgovinskim odnosima nakon isteka prijelaznog razdoblja 31. prosinca. Analitičari Barclaysa u ponedjeljak su procijenili da bi dogovor prije kraja godine rezultirao probojem funte iznad razine od 1,35 dolara.

1,33

dolara za funtu iznosio je tečaj u utorak, a dogovor bi rezultirao probojem iznad 1,35 dolara

„Nasuprot tome, čini se da ima potencijalno više prostora za pad vrijednosti ako neće nužno doći do postizanja dogovora i to je dijelom promjena koju smo vidjeli prošloga tjedna kada su događaji bili vrlo asimetrični u pozitivnom smislu“, izjavila je CNBC-u Mimi Rushton, direktorica globalne prodaje valuta u Barclaysu.

Dok funtu očekuje značajan udarac, financijski analitičari ne očekuju veliku kolebljivost na globalnim tržištima ostale financijske imovine, poput dionica i obveznica. Peter Chatwell, analitičar banke Mizuho, krajem prošloga tjedna u bilješci klijentima je naveo kako je britanski izlazak bez sporazuma značajan događaj samo za funtu na globalnom valutnom tržištu te kako nema riječi o poremećaju na globalnim burzama.

„To bi trebalo značiti da će britanskim državnim obveznicama nastaviti snažno rasti vrijednost te će Banka Engleske vjerojatno sniziti ključnu kamatnu stopu na nulu i povećati kvantitativno popuštanje prije sjednice u veljači. Vrata za negativne britanske kamatne stope dobrano su otvorena“, smatra Chatwell.

Podsjetimo, britanska središnja banka nakon izbijanja pandemije koronavirusa snizila je kamatnu stopu sa 0,75 na 0,1 posto i proširila ciljani iznos kupnje državnih obveznica na 895 milijardi funti, odnosno 1,2 bilijuna dolara.

Posljedice nižeg rasta

Ipak, neki sektori ipak će izraženije osjetiti razvoj situacije oko brexita, a Peter Oppenheimer, analitičar tržišta dionica u banci Goldman Sachs, u tu skupinu ubraja britanske banke, nekretninski sektor te kompanije fokusirane na domaće tržište.

Ti će sektori osjetiti posljedice nižeg gospodarskog rasta, viših troškova uslijed slabljenja funte i nižih realnih prihoda kućanstava jer će potrošačka košarica postati skuplja, izražena u domaćoj valuti, smatra Oppenheimer. S druge strane, dionice britanskih kompanija orijentiranih na inozemna tržišta imune su na mogući „tvrdi brexit“.

3

posto iznad razine prije referenduma 2016. bio je dionički indeks FTSE 100 u roku tjedan dana

One u pravilu nisu izvoznici, već posjeduju podružnice u inozemstvu čiji se prihodi nerijetko izražavaju u dolarima. Indeks FTSE 100 čije su sastavnice uglavnom takve kompanije ima pokazatelj volatilnosti u odnosu na britansku funtu blizu nule, pa u idućih nekoliko tjedana Oppenheimer ne očekuje velike promjene njegove vrijednosti.

„Vrijedno je spomenuti da je FTSE 100 u dva trgovinska dana nakon referenduma o brexitu 2016. godine pao ukupno 5,5 posto, a u roku četiri trgovinska dana bio je iznad predreferendumske razine.

Tjedan dana nakon referenduma bio je 3 posto iznad“, podsjetio je Oppenheimer.

Za usporedbu, FTSE 250 sastavljen većinom od kompanija fokusiranih na domaće tržište bio je tjedan dana nakon referenduma u minusu od 6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close