Globalna recesija pred vratima – dionice klize, tečaj dolara opet jača

Autor: Poslovni dnevnik , 16. kolovoz 2022. u 22:00
Investitore je zabrinuo podatak o padu tvorničke aktivnosti u državi New York u kolovozu na najnižu razinu od pandemije/Reuters

Svjetska dionička tržišta zabrinuta makroekonomskim podacima iz Kine i SAD-a.

Na azijskim burzama u utorak indeksi su imali različite predznake, dok je tečaj dolara, sigurne valute u neizvjesnim vremenima, bio na najvišoj razini u tjedan dana, nakon što su investitore zabrinuli kineski podaci, ukazavši na slabljenje aktivnosti i u tom, drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio je u blagom plusu od 0,2 posto, te je tako sada otprilike 5 posto iznad ovogodišnje najniže razine, ali i dalje 15 posto ispod razine na kojoj je bio početkom godine.

Pokvario se optimizam
Istodobno, japanski Nikkei bio je u minusu 0,04 posto, dok je indeks šangajske burze bio u plusu 0,24 posto, a australske za 0,5 posto. Nakon četiri tjedna oporavka globalnih dioničkih tržišta i skoka najvažnijih indeksa na najvišu razinu u zadnja tri mjeseca, podaci iz Kine objavljeni u ponedjeljak pokvarili su optimizam investitora.

Zabrinuo ih je, naime, podatak o rastu kineske maloprodaje u srpnju za svega 2,7 posto na godišnjoj razini, znatno ispod 5 posto koliko se prognoziralo te sporije nego u lipnju, kada je promet porastao 3,1 posto.

Nadalje, kineska industrijska proizvodnja porasla je u srpnju 3,8 posto na godišnjoj razini, što je također bilo ispod očekivanja o rastu za 4,6 posto te usporavanje u odnosu na lipanjskih 3,9 posto.

1,0154

dolara za euro iznosio je jučerašnji tečaj na deviznom tržištu

Povrh toga, kineski proizvođači litija, umjetnih gnojiva i metala u jugoistočnoj pokrajini Sečuan zatvorili su pogone ili smanjili proizvodnju u ponedjeljak zbog ograničenja u potrošnji električne energije dok se zemlja suočava s najgorim toplinskim valom u zadnjih 60 godina.

U međuvremenu, kineska središnja banka neočekivano je snizila kamatne stope zbog srpanjskih podataka koji ukazuju na usporavanje gospodarstva. S druge strane Pacifika, investitore je zabrinuo podatak o padu tvorničke aktivnosti u državi New York u kolovozu na najnižu razinu od pandemije, što je novi znak prizemljavanja najvećeg svjetskog gospodarstva dok Fed diže kamatne stope.

Američko gospodarstvo posljednja dva tromjesečja bilježilo je blagi pad aktivnosti, a zabrinutosti oko rasta dominantne su teme i u Europi. “Ukratko, rizik od globalne recesije odjednom je mnogo jasniji”, navode analitičari Rabobanka u bilješci svojim klijentima.

Pojeftinjenje nafte
Tečaj dolara u utorak se zadržao nadomak najviše razine u zadnjih tjedan dana jer ga investitori, zabrinuti zbog globalnog gospodarskog usporavanja, kupuju tražeći sigurno utočište za svoj kapital.

Dolarov indeks, koji mjeri kretanje tečaja dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta, iznosio je jučer 106,53 bodova, i bio je tek nešto ispod 106,55 bodova, najviše razine od prošlog ponedjeljka,

Tečaj eura, valute s najvećom težinom u dolarovom indeksu, jučer je stajao 1,0158 dolara, gotovo bez promjena u odnosu na cijenu od ponedjeljka od 1,0154 dolara, najnižu od 5. kolovoza.

Tečaj jena, pak, stagnirao je prema dolaru na 133,39 jena za dolar. Na naftnim tržištima cijene barela nafte nastavile su kliziti jer potencijalno izbijanje recesije u globalnom gospodarstvu smanjuje izglede za potražnju.

Tako se jučer barelom nafte Brent na Londonskoj burzi trgovalo po 1 posto nižoj cijeni od 94 dolara, nakon što su se u ponedjeljak cijene već spustile na najnižu razinu od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Komentirajte prvi

New Report

Close