Fitch snizio kreditni američki kreditni rejting, nevjerica na Wall Streetu

Autor: Ana Blašković , 03. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: Pixabay

Rejting SAD-a snižen je za jednu razinu, s ‘AAA’ na ‘AA+’

Posljednje višemjesečno natezanje republikanaca i demokrata o visini američkog javnog duga, koje je dovelo do ozbiljnih rasprava o mogućnosti ‘defaulta’ najsnažnijeg svjetskog gospodarstva, ipak nije prošlo bez posljedica, čak i nakon uspješnog dogovora o visini duga. Agencija Fitch snizila je u utorak kreditni rejting SAD-a, upozorivši na kontinuirano pogoršanje standarda upravljanja i visoki javni dug. Rejting je snižen za jednu razinu, s ‘AAA’ na ‘AA+’.

Kontinuirano pogoršanje

Potez je izazvao nevjericu na tržištima kapitala, Wall Street je potonuo, a ministrica financija Janet Yellen rekla je da se s odlukom ne slaže nazvavši ju “arbitrarnom i utemeljenom na zastarjelim podacima”. Obrazlažući svoj potez, rejting agencija je istaknula da primjećuje “kontinuirano pogoršanje” u američkom upravljanju javnim financijama u proteklih 20 godina. “Sniženje rejtinga Sjedinjenih Država odražava očekivano pogoršanje stanja u proračunu u iduće tri godine, visok teret duga opće države koji i dalje raste i eroziju upravljanja u usporedbi sa zemljama s istim rejtingom”, stoji u priopćenju.

“Po mišljenju Fitcha, standardi upravljanja kontinuirano su se pogoršavali u proteklih 20 godina, uključujući pitanja proračuna i duga, bez obzira na dvostranački dogovor u lipnju o suspenziji limita zaduživanja do siječnja 2025.”, navodi agencija procjenjujući da će SAD u nastavku godine kliznuti u recesiju.

Odluka je izazvala negativnu reakciju tamošnjeg ministarstva financija i njegove čelnice Janet Yellen. “Vrijednosnice ministarstva financija i dalje su broj jedan u svijetu po sigurnosti i likvidnosti, a američko je gospodarstvo u osnovi snažno”, rekla je u izjavi Yellen. I Bijela kuća je izrazila sličan stav. “Snižavanje rejtinga SAD-a u trenutku kada je predsjednik Biden ostvario najsnažniji oporavak od bilo kojeg velikog gospodarstva u svijetu protivno je stvarnosti”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Krajem lipnja utjecajni neovisni institut CBO, u kojem rade bivši dužnosnici američke središnje banke, ministarstva financija i Kongresa, podigao je procjenu ovogodišnjeg američkog javnog duga, iskazanog udjelom u BDP-u, za dva postotna boda, na 98 posto. Do 2029. trebao bi blago nadmašiti BDP i iznositi 107 posto. U protekla tri desetljeća bio je u prosjeku otprilike upola manji od BDP-a, pokazuju izračuni CBO-a.

Šok na tržištu

Iznenađeni ulagači reagirali su rasprodajom dionica i premještanjem imovine u sigurnije klase, uključujući državne obveznice. Prinos na američke 10-godišnje trezorske zapise pao je na 4,04 posto. Tradicionalna sigurna utočišta, zlato i japanski jen zabilježili su porast, jednako kao i indeks dolara. Dionice velikih kompanija uključujući Teslu, Nvidiju, Meta Platforms i Microsoft pale su između 0,9 posto i 2,0 posto prije otvaranja tržišta.

Reuters podsjeća da je Fitch prvo naznačio mogućnost sniženja rejtinga u svibnju, a zatim je zadržao tu poziciju u lipnju nakon što je kriza gornje granice duga riješena, rekavši da namjerava dovršiti reviziju u trećem kvartalu ove godine. Najnovijim potezom Fitch postaje druga velika rejting agencija nakon Standard & Poor’sa koja je SAD-u oduzela trostruki A rejting.

Potez Fitcha uslijedio je dva mjeseca nakon što su demokratski predsjednik Joe Biden i Zastupnički dom pod kontrolom republikanaca postigli sporazum o gornjoj granici duga koji je ukinuo vladino ograničenje zaduživanja od 31,4 trilijuna dolara, okončavši višemjesečnu političku prepirku.

Komentirajte prvi

New Report

Close