Financijski sektor potaknuo europske burze

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. listopad 2012. u 16:49
Ilustracija

Britanska banka Lloyds Banking Group i njemačka Deutsche Bank bile su na dobitku 3,6 odnosno 3,0 posto.

Europske dionice porasle su u utorak, poduprte ohrabrujućim poslovnim izvješćima američkih kompanija a potporu im i dalje pružaju i nagađanja da bi Španjolska mogla zatražiti pomoć već idućeg mjeseca. Londonski FTSE skočio je 0,7 posto na 5.845 bodova a na istom je postotnom dobitku bio i frankfurtski DAX, dosegnuvši 7.314 bodova. Najveći je dobitnik bio pariški CAC, koji je bio u plusu jedan posto i iznosio je 3.455 bodova. Izvori su kazali za Reuters u petak da bi Španjolska mogla zatražiti pomoć idućeg mjeseca a Financial Times piše danas da Španjolska više ne zazire od upućivanja službenog zahtjeva za pomoći. sljedeći mjesec zatražiti pomoć, dok je Financial Times u utorak objavio da je Španjolska sada spremna zatražiti paket spasa.
"I dalje kruže glasine da bi Španjolska uskoro mogla zatražiti pomoć, što odvraća većinu ulagača od špekulacija s padom vrijednosti dionica", tumači jedan londonski trgovac.

Mathieu L'Hoir iz tvrtke Axa Investment Management očekuje da će Španjolska zatražiti pomoć od Europske unije do kraja studenoga, kada bi po njegovoj procjeni pomoći mogli zatražiti i Grčka i Cipar. U tim okolnostima europske su banke, posebno one izložene dužničkim problemima eurozone, predvodile dobitnike. Britanska banka Lloyds Banking Group i njemačka Deutsche Bank bile su na dobitku 3,6 odnosno 3,0 posto. Dodatnu je potporu financijskom sektoru pružilo jučerašnje neočekivano dobro poslovno izvješće američke banke Citigroup. Pritom objava poslovnih rezultata kompanija zapravo ograničava rast europskih tržišta. Tako analitičari očekuju da će zarada europskih kopanija u trećem tromjesečju u prosjeku porasti 4,3 posto, što znači da postoji veći potencijal za razočaranje nego u slučaju američkih kompanija, čija bi dobit u prosjeku trebala pasti 4,4 posto, procjenjuju analitičari.

Objavljena poslovna izvješća europskih kompanija pokazuju prosječan rast dobiti za 2,7 posto, iako ih je dosad objavilo samo dva posto. Tako su cijene dionica britanskog proizvođača dijelova za automobile i zrakoplove GKN pale 3,8 posto nakon objave rezultata za treće tromjesečje. Continental i Michelin izgubili su pak na vrijednosti do 3,1 posto. Ulagači očekuju tijekom dana objavu rezultata Goldman Sachsa, IBM-a i Intela, u potrazi za daljnjim znakovima utjecaja globalnog usporavanja na poslovne rezultate kompanija. Tokijski Nikkei ojačao je 1,4 posto na 8.701 bod.

Komentirajte prvi

New Report

Close