Fed spušta kamate u ožujku ili sredinom 2024.?

Autor: Mladen Miletić , 13. prosinac 2023. u 18:00
S&P 500 dosegnuo je novu najvišu razinu u ovoj godini/Reuters

U iščekivanju izvješća o inflaciji i poruka čelnika američke središnje banke.

Na Wall Streetu su prvog dana u tjednu burzovni indeksi blago porasli, dok ulagači čekaju izvješće o inflaciji i poruke čelnika američke središnje banke koje bi mogle nagovijestiti kako će se ubuduće kretati kamatne stope.

Dow Jones ojačao je 0,43%, na 36.404 boda, dok je S&P 500 porastao 0,39%, na 4622 boda, a Nasdaq indeks 0,20%, na 14.432 boda. S&P 500 dosegnuo je novu najvišu razinu u ovoj godini, dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište.

Ovoga se tjedna održava posljednja sjednica čelnika Feda u ovoj godini, a s obzirom na postupno popuštanje inflacijskih pritisaka, gotovo nitko ne očekuje povećanje kamata. Upravo suprotno, već se tjednima na tržištu nagađa kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate.

Optimističniji analitičari procjenjuju da bi popuštanje monetarne politike moglo započeti već u ožujku, dok oni realniji to očekuju polovicom iduće godine. No, to će ovisiti o kretanju inflacije i gospodarstva u idućim mjesecima.

U utorak će biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u, a dan kasnije o proizvođačkim cijenama. Ta će izvješća pokazati nastavlja li se trend slabljenja inflacije.

“Mislim da nema razloga za mijenjanje pozicija uoči tih izvješća i poruka Feda, pa su ulagači u fazi iščekivanja. A trend na tržištu ostaje pozitivan”, objašnjava Ken Polcari, partner u tvrtki Kace Capital Advisors.

“Pokažu li podaci da je temeljna stopa inflacije pala na 3,9 posto na godišnjoj razini ili niže, bit će to zeleno svjetlo za daljnji rast cijena dionica do kraja godine”, kaže Tony Sycamore, analitičar u tvrtki IG.

Blagi rast Wall Streeta popratile su i azijske burze, gdje su Dow Jones i S&P 500 porasli oko 0,4, a Nasdaq indeks 0,2%. A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jučer ujutro se kretao oko 103,99 bodova, dok je u ponedjeljak u isto doba iznosio 104,04 boda. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 145,50 na 145,60 jena.

Komentirajte prvi

New Report

Close