Falcon brokeri podlegli posljedicama koronavirusa i potresa u ožujku

Autor: Tomislav Pili , 25. lipanj 2020. u 22:00
Društvo je 9. travnja izvijestilo Hanfu da namjerava prestati s radom/SHUTTERSTOCK

Većina klijenata bila je izložena turističkim dionicama, a izbijanjem pandemije značajno su smanjili investicijsku aktivnost, kaže član Uprave Tomislav Cvetan.

Pad vrijednosti dionica izazvan koronavirusom i posljedično povlačenje ulagača, ali i posljedice razornog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb „presudili“ su Falcon brokerima.

Kako je u četvrtak objavila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), tom je investicijskom društvu na vlastiti zahtjev ukinuto odobrenje za rad. U obrazloženju odluke se navodi da su Falcon brokeri – nekadašnji Antea brokeri – 9. travnja izvijestili Hanfu kako više ne namjeravaju obavljati investicijske usluge.

Postupak gašenja uključivao je slanje obavijesti klijentima te postupke izlaska iz članstva na Zagrebačkoj burzi i Središnjem klirinško depozitarnom društvu (SKDD). Zadnji dan trgovanja za Falcon brokere bio je 8. svibanj, 10. svibnja prestali su biti član ZSE, a dan kasnije na vlastiti zahtjev trajno su isključeni iz članstva i korištenja usluga u SKDD-u.

„Društvo navodi da nakon prestanka poslovanja kao investicijsko društvo nastavlja poslovati kao drugo trgovačko društvo“, stoji u rješenju Hanfe. Član Uprave Tomislav Cvetan kazao je za Poslovni dnevnik kako su razlozi gašenja pandemija i potres.

Naime, većina njihovih klijenata bila je izložena turističkim dionicama, a izbijanjem pandemije značajno su smanjili svoju investicijsku aktivnost, tumači Cvetan. „Osim toga, potres je 22. ožujka značajno oštetio naše poslovne prostore u Gajevoj ulici“, dodaje Cvetan.

Komentirajte prvi

New Report

Close