Europski burzovni indeksi produbili gubitke zbog strahovanja od inflacije

Autor: Poslovni dnevnik , 23. veljača 2021. u 22:00
Njemački burzovni indeks DAX bilježio je oko 15.30 sati gubitak od jedan posto/REUTERS

Na tržištima ne vlada euforija jer analitičari upozoravaju da bi golemi fiskalni i monetarni poticaji mogli ubrzo podignuti inflaciju.

Na europskim su burzama u utorak cijene dionica nastavile gubiti na vrijednosti, produbivši gubitke u ponedjeljak. Iako je trgovanje započelo u pozitivnom tonu, STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 15.30 sati u minusu od 0,7 posto, nakon što je dan ranije pao 0,4 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,1 posto, na 6606 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo jedan posto, na 13.813 bodova. Jedino je pariški CAC bio u pozitivnom teritoriju bilježivši blagi plus od 0,1 posto i krećući se oko 5771 bod.

Na tržištima ne vlada euforija jer analitičari upozoravaju da bi golemi fiskalni i monetarni poticaji mogli ubrzo podignuti inflaciju, što bi navelo američki Fed da poveća ključne kamate prije nego što se na tržištu očekuje.

26

baznih bodova porasli su prinosi na američke državne obveznice od početka mjeseca dosegnuvši 1,37 posto

Stoga se dio ulagača počinje preusmjeravati iz rizičnijih investicija prema obveznicama, koje nose manje, ali sigurnije prinose.

Prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice dosegnuli su u ponedjeljak 1,37 posto. Od početka mjeseca porasli su za 26 baznih bodova, pa su na putu najvećeg mjesečnog skoka u tri godine.

“Više kamatne stope navode ulagače da razmotre oportunitentni trošak investicija.

Dionice kompanija koje su znatno zadužene ili dionice koje ne donose prihod ulagačima mogle bi biti posebno ranjive”, kaže Michael McCarthy iz CMC Marketsa.

Komentirajte prvi

New Report

Close